24 KASIM TARİHLİ GÜNÜN KİTAPLARI
HAYAT BAHÇESİ: Şaire aşk dersleri, çünkü zihni göğüs kafesi gibi açan aşk, başka derslere de saldırabilir ve bu denli ağır derslerle yüklü yaşam kılavuzunu başka kim hazırlayabilir?
DİVAN: Baki Lirik söz dizimi, kusursuz biçimi, sağlam söz ve anlam örgüsü, temiz ve ahenkli söyleyişi ile Osmanlı şiirinin en önemli şairlerinden biridir.
MODERNİST ŞİİRİN KURAMCILARI: Titiz araştırma ve analitik yaklaşımladla, Eliot, Hulme ve Pound’un şiirsel devrimlerinin izini, eserleri ve düşünceleri arasındaki bağlantılar gözler önüne seriliyor.
AHRAZ: Kitapta rüzgârın dövdüğü bir kıyı kasabasında, toplum dışı kalmış Adile kadın ile suya doğan, doğanın dilini konuşan ahraz çocuk İsrafil’in hikâyesi anlatılıyor.
MARGARET TEYZEMİN AYNASI: Yazar, bu derlemedeki iki öyküsünü 1828 yılının sonunda hazırlanan, katkıda bulunan yazarlar arasında Mary Shelley, Thomas Moore, William Wordsworth gibi isimlerin olduğu bir almanak için kaleme aldı.
UYANIŞ VE TUZAKLARI: “Spiritüel camiaya dair kimsenin bilmediği hakikatleri ve bu süreçte yaşadıklarımı tüm zorluklarına rağmen tüm çıplaklığıyla yazdım. Katkı olması dileğiyle...” diyor yazar.
İşte o kitaplar;
Ağır derslerle yüklü yaşam kılavuzu
ALİ Cengizkan’dan HAYAT BAHÇESİ. Dantelacı kaç metre arkamızdan geliyor, ördüğü ile ölçerek, mesafe koyarak, tiftifleyerek zaman kavramını bence saatçinin yanında ayarcı olarak çalışmalı. Dergi yönetmenini kıra salmalı, çünkü kokuşmuş dosyalarda, ölü uyaklar çoktur, derisini yüzmeden lahananın, bacağından tutup, bir güzel üfleyip, ölçüsünü kaçırmalı. 104 SAYFA.
(EVEREST YAYINLARI)
Osmanlı şiirinin en önemli şairlerinden biri
BAKİ’den DİVAN… Şiirlerinde Bâkî (1526-1600) mahlasını kullanan şairin asıl adı Mahmud Abdülbâkî'dir, "şairler sultanı" olarak anılır. Osmanlı İmparatorluğu bürokrat ve şairlerinin XVI. yüzyılda en önde gelenidir. Kanunî'yi saltanatı süresince en çok memnun eden işlerden biri Bâkî gibi bir kabiliyeti keşfetmiş olmasıydı. Bâkî, Ziya Paşa'nın Harabat'ında ilk yenilikçi olarak nitelendirilir, Muallim Naci'ye göre milletin lisan muallimi, Recaizade'nin şiir terazisinde Osmanlı şuarâsının Hafız-ı Şirazî'si, Tanpınar'ın gözünde ise mahir bir şiir işçisidir. Bâkî, Dîvân'ının yanı sıra Meâlimü'l-Yakîn fî Sîreti Seyyidi'l-Mürselîn, Fezâilü'l-Cihât, Fezâil-i Mekke ve Hadîs-i Erbaîn Tercümesi adlı seçkin nesir eserlerin de yazarıdır. 640 SAYFA.
(İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI)
Modernizmin estetik kırılmaları, teorik altyapısı
REBECCA Beasley’den MODERNİST ŞİİRİN KURAMCILARI- S. Eliot T. E. Hulme Ezra Pound. Bu üç büyük şair/düşünürün şiir ve estetik üzerine geliştirdikleri kuramları, özgün ve müşterek noktalarını ele alarak detaylandıran yazar, Eliot’ın zaman ve mekân algısını, Hulme’un klasik estetiğe dönüş çağrısını ve Pound’un imgeciliğini, dönemin sosyo-kültürel bağlamına yerleştirerek incelerken okurlara modernist şiirin karmaşık yapısını anlamada rehberlik ediyor. Modernizmin estetik kırılmaları, teorik altyapısı ve şiirsel evrimini anlamak isteyenler için yazarın bu eseri, modernist şiirin inceliklerine dair eşsiz bir perspektif sunuyor. Kitap hem akademisyenler hem de edebiyat meraklıları için önemli bir başvuru kaynağı... 216 SAYFA. (VAKIFBANK KÜLTÜR YAYINLARI)
Ahraz çocuk İsrafil’in hikâyesi
DENİZ Gezgin’den AHRAZ. Kocaman aynalı gözleri vardı İsrafil’in, yanaklarında oynaşan gamzeleri ve dudaklarının üstündeki küçücük çukurluk abgûn birer leke gibiydi. Teni ne esmer ne de sarışın, olsa olsa saydamdı... Baktığı her şey suluboya bir resim gibi akardı gözlerinde; rengi sarı, denizden uzak bozkırlar gibi zamansızdı. Onu doğuranın deniz suyuyla yoğrulmuşluğuna karşın rüzgârdandı hamuru. Fakat yine de mayıs çayırları gibi durgundu ruhu; zamanı hiç kovalamaz, çocuklara özgü taşkınlığı taşımazdı bacaklarında. Söylenceler, mitoslar kadar yakın tarihin izlerini de taşıyan bu benzersiz romanda, İsrafil sokak ile deniz arasında, sınırlarda yetişip kendi gibi ayrıksılarla, diğer canlılarla dostluk kurarak, dayanışarak büyür. Gelgelelim sahilde zor durumdaki iki yabancıyla karşılaşması içinde farklı duygular uyanmasına neden olur. Ne var ki koruyup destek olmaya çalıştığı bu yabancılar oraya sonradan yerleşmiş kasaba halkının huzurunu kaçırır. Huzursuzluğun kısa sürede kargaşaya dönüşmesi üzerine, düzenin yeniden sağlanması için birilerinin bedel ödemesi gerekir.152 SAYFA.
(YAPI KREDİ YAYINLARI)
İskoç kültürü, değerleri, inançları üzerine
WALTER Scott’tan MARGARET TEYZEMİN AYNASI-Kısa Klasikler 88. Kitap ve “Goblenli Oda veya Ceketli Kadın” öykülerinin bir araya geldiği derleme, yazarın İskoç kültürü, değerleri, inançları üzerine ince gözlemlerinin ürpertici temalarla buluştuğu, her sayfada merak uyandırmaya devam eden bir okuma deneyimi sunuyor okura. Her ikisini de yazarın giriş notuyla sunduğumuz öyküler, defalarca okumaktan sıkılmayacağınız birer korku klasiği. 80 SAYFA.
(CAN YAYINLARI)
Çıkarları uğruna sömürenlerin maskesi düşüyor
İLKBAY Buharalı’dan UYANIŞ VE TUZAKLARI- Gerçekleri Anlatmak Zamanı. "Gerçek uyanış, başkalarının öğretilerinde değil, kendi hakikatinizde saklıdır." İçsel seyahatlerin yolları her zaman aydınlık ve güvenli değildir. Kimi zaman ışığın ardında karanlık gölgeler saklanır; ruhu besleyecek sözler, sahte rehberlerin dilinde azılı tuzaklara dönüşür. Yirmi yıllık bir gazeteci olarak kaleme aldığım bu kitap, gerçek ışığı arayanların karşılaştığı sınavları ve ruhani dünyayı kendi çıkarları uğruna sömürenlerin maskelerini düşürüyor. “Gerçek uyanışın” ne olduğunu açıklıyor. Spiritüel manipülasyonlara karşı yürekle aklın birlikte eşlik edeceği bir yol haritası sunuyorum size. İçsel ışığınızı bulmak için çıktığınız bir spiritüel yolculukta, kime güveneceğinizi nasıl anlayacaksınız, sahte rehberlerin cazibesine kapılmadan, hakikatin izini nasıl süreceksiniz? 168 SAYFA.
(DESTEK YAYINLARI)