Tarih: 17.07.2024 14:13

"Bu ülkemizin kültürel mirası da bir sermaye şirketinin karı için bir kere daha hiçe sayılmaktadır"

Facebook Twitter Linked-in

Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır A.Ş., Eskişehir ili Tepebaşı ve Mihalgazi ilçeleri içindeki Alpagut ve Atalan mahallelerinde "Alpagut-Atalan Altın-Gümüş Maden Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi" için ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) başvuru dosyasını Eskişehir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'ne teslim etti. Halkı bilgilendirme toplantısı 15 Ağustos'ta yapılacak.

862 sayfalık ÇED başvuru dosyasına göre ruhsat, ÇED ve ünitelerin toplamı 2740 hektar olup, ÇED alanı 509 hektardır. 15 yıllık olarak planlanan Alpagut-Atalan Projesi'nde yılda 12 milyon ton kazı yapılacak ve patlatmalı açık ocak işletmeciliği, siyanürlü yığın liç yöntemi ile altın-gümüş çıkarılması hedeflenmektedir.

Eskişehir Çevre Derneği yöneticilerinden Başkan Yardımcısı Fatma Filiz Özkoç ve Sayman Nursel Şurabatır, "Eskişehir Kıymetlidir" platformu üyeleri ile birlikte 16 Temmuz'da saat 21.00'de Alpagut'a giderek yöre halkının nabzını ölçmek ve ÇED'de yazılan bazı bilgileri aktarmak üzere kahvehanede bilgilendirme ve bilgilenme toplantısına katıldılar.

ÇED başvuru dosyasına göre proje sahasında 28 endemik bitki türü, 61 omurgalı türü ve 128 kuş türü tespit edilmiştir. Ayrıca, Birinci Arkeolojik Sit Alanı'na 220 metre ve 1800 metre mesafede olduğu belirtilmiştir. Bu, ülkemizin kültürel mirasının bir sermaye şirketinin karı için bir kez daha hiçe sayıldığını göstermektedir. Sahanın en yüksek noktası 1285 metre, en düşük noktası ise 340 metre olup, ÇED alanı içinde %40'dan büyük eğim vardır. Bu eğimli arazi, Erzincan İliç Altın Madeni toprak kaymasını ve bu maden sahasında bir kazada Sakarya Nehri'ne siyanürlü toprak karışması ihtimalini akla getirmektedir.

Patlatmalarda çıkan toz bulutu, Türkiye’nin narenciye ve sebze ihtiyacının %20'sini karşılayan Sakarya Vadisi'nin çiftçiliği ve hayvancılığını yok edecek ve mikro klima özelliğini yitirileceğinden, hayvancılık ile yılda 2-4 kez ürün alma şansı ortadan kalkacak. Sakarya Vadisi yaşanamaz bir hale gelecektir.

Eskişehir Tepebaşı Alpu Kömürlü Termik Santrali, Sevinç Mahallesi Kömür Ocağı ve Sivrihisar/Kaymaz 3. Siyanürlü Atık Barajı'nda olduğu gibi "Eskişehir Kıymetlidir Platformu" ile birlikte mücadele ederek kömürlü termik santralini kurdurmadık, Odunpazarı Sevinç Mahallesi'nde kömür ocağı projesini ve 3. siyanürlü atık barajını yaptırmadık. Aynı şekilde Cengiz Holding'in bu maden arama sevdasını da durduracağız.

Bu bölge, tıpkı Erzincan İliç gibi tepede ve Sakarya Nehri'ne çok yakın konumda olup, ayrıca İliç maden sahasından 4-5 kat daha büyük olduğundan burada maden açılması durumunda yöre tüm özelliklerini kaybederek Sakarya Nehri'nin siyanür ile kirlenmesine ve üretilen ürünlerin satılamamasına sebep olacaktır.

Bugün bizler doğasına, doğal değerlerine, toprağına, ormanına, suyuna sahip çıkmaya çalışan gönüllü demokratik kuruluşlar olarak bir kez daha sesimizi duyurmak istiyoruz. Bu konuda Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER) olarak var gücümüzle mücadele edeceğimizi tüm kamuoyuna açıklamaktan mutluluk duyuyoruz.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —