Tarih: 10.04.2025 11:00

CHP’li Süllü’den Sert Tepki: “Bu Yasa İklimi Değil, Algıyı Değiştirir!”

Facebook Twitter Linked-in

TBMM’de görüşmeleri süren İklim Kanunu Teklifi’ne tepki gösteren CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, teklifin iklim krizine çözüm sunmak yerine büyük şirketlerin çevreyi kirletmesini meşrulaştırdığını belirterek, “Greenwashing’e ortak olmayın, bu yasayı geçirmeyin” çağrısında bulundu.

TBMM Genel Kurulu’nda gündemde olan İklim Kanunu Teklifi, tartışmaların odağında. CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, kanun teklifinin mevcut haliyle iklim krizine çözüm sunmadığını, aksine çevre tahribatını yasal zemine oturtarak “greenwashing” örneği olduğunu dile getirdi.

“Bu, İklim Değil Algı Yönetimi Kanunu”

Süllü, teklifin “iklim krizini önleme” amacı taşımadığını belirterek, “Bu yasa, çevreci bir görünüm altında büyük kirleticileri aklamayı hedefliyor. Bedelini öde, dilediğince kirlet anlayışı getiriliyor” dedi.

Greenwashing (yeşil aklama) kavramına dikkat çeken Süllü, şirketlerin çevre dostuymuş gibi görünerek kirli faaliyetlerini sürdürmesinin önünü açan bir düzenleme ile karşı karşıya olunduğunu ifade etti.

"Temel İlkelerle Maddeler Arasında Doku Uyuşmazlığı Var"

Kanun teklifinin içeriğinde “eşitlik, iklim adaleti, adil geçiş” gibi ilkelerin yer aldığını ancak bu ilkelerin maddelere yansımadığını söyleyen Süllü, "Sürdürülebilirlik adı altında yalnızca şirket kârları korunuyor, toplumsal adalete dair hiçbir sorumluluk üstlenilmiyor" dedi.

“Sera Gazı Emisyonları Katlandı, Yasa Bu Gerçeği Görmezden Geliyor”

Türkiye’nin sera gazı salımındaki ciddi artışa dikkat çeken Süllü, “2002 yılında 292,5 milyon ton olan sera gazı salımı, 2022’de 558,3 milyon tona çıktı. AK Parti’nin politikalarıyla bu noktaya geldik. 2053 net sıfır hedefiyle değil, 2038'e kadar emisyon artışıyla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

CHP’nin 103 Sayfalık Muhalefet Şerhi Dikkate Alınmadı

CHP Grubu olarak hazırlanan 103 sayfalık muhalefet şerhinin göz ardı edildiğini belirten Süllü, “Daha önce hazırlanan kuraklık ve iklim değişikliği raporlarına, uluslararası örneklere bu teklifin hiçbir yerinde yer verilmedi” diyerek teklifin yetersizliğini vurguladı.

“Sakarya Vadisi’nde Şirket Yetkilisi Gibi Davranan Kamu Görevlileri Var”

Süllü, Eskişehir’in çevre sorunlarını da gündeme getirerek, Sakarya Vadisi’nde Cengiz Holding’in altın-gümüş madeni projesine tepki gösterdi. Söz konusu projede kamu yetkililerinin halktan yana değil, şirketten yana tavır aldığını belirten Süllü, “Milletvekillerine çağrımdır: Bu greenwashing'e ortak olmayın, iklimi değil, algıyı değiştiren bu yasayı geçirmeyin!” dedi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —