Eskişehir’de bu yıl 13. kez düzenlenen Eskişehir Karikatür Festivali, “İnsan Köprüdür” temasıyla sanatseverleri bir araya getirdi. Evrensel ve zamansız bir dil olan karikatür, bu yıl festivalde “İnsan Köprüdür” sloganıyla buluşarak, farklı kültürlerden sanatçıları ve ziyaretçileri ortak bir paydada topladı.
38 farklı ülkeden 126 karikatür sanatçısının katıldığı festivalde, 344 karikatür eseri sergilendi. Türkiye’nin önde gelen çizerlerinden Tan Oral’ın danışmanlığında, dünyanın dört bir yanından gelen karikatüristler, eserlerini festivalde izleyiciyle buluşturdu. Akiffelsefe Kültür Derneği, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Eskişehir Kent Konseyi’nin işbirliğiyle düzenlenen etkinlik, açılışın ardından düzenlenen panelle devam etti.
Panelde “İnsan Köprüdür” Teması Üzerine Fikirler Paylaşıldı
Festivalin açılış panelinde, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin önceki dönem başkanı, akademisyen Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, karikatürist Tan Oral, Aktiffelsefe Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Uysal ve Aktiffelsefe Kültür Derneği Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Atakan Tamkan, “İnsan Köprüdür” temasına farklı açılardan yaklaştılar.
Prof. Dr. Büyükerşen, panelde zor zamanlarla başa çıkmak, pes etmemek ve toplum için çalışmak gibi önemli konulardan bahsetti. Aynı zamanda iyi bir yöneticinin nitelikleri üzerine anekdotlar paylaştı. Felsefenin insan hayatının her alanında yer alması gerektiğini vurgulayan Büyükerşen, dinleyicilere ilham verdi.
Aktiffelsefe Kültür Derneği Eskişehir Şubesi Başkanı Atakan Tamkan ise, “İnsan Köprüdür” temasını, birlik ve beraberlik kavramları üzerinden ele aldı. Tamkan, toplumun ve her bireyin birbirine bağlı olduğunu ifade ederken, yakın dönemde yaşanan Kahramanmaraş depremi sırasında Hatay’daki tecrübelerini de dinleyicilerle paylaştı.
Gelecek Kuşaklara Değer Aktarımı Önemli Bir Temaydı
Panelde, Aktiffelsefe Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Uysal da söz alarak, insanların geçmişten gelen değerleri, bilim ve sanatı yeni kuşaklara aktarması gerektiğinin altını çizdi. Uysal, “İki yakayı birleştiren bir köprü fikri, sadece geçmişi korumakla kalmayıp, değerleri geleceğe taşımak adına da çok önemli” dedi.
Tan Oral’dan Çevrimiçi Katılım
Festivalin danışmanı olan ve 27 yıldır etkinliğe katkı sağlayan ünlü çizer Tan Oral ise panele çevrimiçi katılarak, karikatürün birleştirici gücünden ve insanlara umudu aşılamanın öneminden bahsetti. Oral, karikatürün evrensel dilinin toplumları bir araya getirme gücünü vurguladı.
Sergi 24 Kasım’a Kadar Ziyaretçilerini Bekliyor
Panelin ardından düzenlenen sergi açılışıyla festival sona erdi. Atilla Özer Karikatürlü Ev’de (Espark AVM Önü) 344 karikatür eseri, 24 Kasım’a kadar karikatür meraklılarının beğenisine sunulacak.
Eskişehir Karikatür Festivali, çizginin gücünü ve evrensel dilini bir kez daha tüm dünyaya gösterdi.