Depremlerde ve Olağanüstü Durumlarda Sağlık Hizmetleri Güçleniyor

Depremlerde ve Olağanüstü Durumlarda Sağlık Hizmetleri Güçleniyor

Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri İçin Rehber Güncelleniyor

T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, birinci basamak sağlık hizmetlerinin afet ve olağanüstü durumlara karşı daha etkin hale getirilmesi amacıyla “Depremlerde ve Diğer Olağanüstü Durumlarda Birinci Basamağa Yönelik Tanı ve Tedavi Rehberi Güncelleme Çalıştayı” düzenliyor. 24-26 Şubat 2025 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilen çalıştayda, afetlerde birinci basamak sağlık çalışanlarının karşılaştığı sorunlar ele alınarak, bilimsel kanıtlara dayalı güncellenmiş bir rehber hazırlanacak.

Hedef: Etkin ve Güncel Bir Rehber

Çalıştay kapsamında, birinci basamak sağlık çalışanlarının olağanüstü durumlarda karşılaştığı zorluklara yönelik çözüm önerileri geliştirilecek. Amaç, tanı ve tedavi süreçlerini daha sistematik hale getirmek, sağlık çalışanlarının karar alma süreçlerini kolaylaştırmak ve afetlere karşı dirençli bir sağlık hizmeti sunmak.

Öne Çıkan Çalışmalar

  • Deprem ve olağanüstü durumlarda birinci basamak sağlık hizmetlerinde karşılaşılan temel sorunlar belirlenecek.
  • Güncellenen tanı ve tedavi rehberiyle sağlık çalışanlarının müdahale süreçleri hızlandırılacak.
  • Bilimsel veriler doğrultusunda saha uygulamalarına uygun öneriler geliştirilecek.
  • Afet ve olağanüstü durumlara yönelik standart prosedürler oluşturulacak.
  • Sağlık profesyonellerine yönelik eğitim materyalleri hazırlanacak.
  • Web tabanlı, sürekli güncellenebilen bir rehber oluşturulacak.

Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri Güçleniyor

Çalıştayda, aile hekimliği akademisyenleri ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü yetkilileri bir araya gelerek rehberi daha kapsamlı ve uygulanabilir hale getirecek. Afet ve olağanüstü durumlara yönelik geliştirilen yeni standartlar, birinci basamak sağlık hizmetlerinin daha dayanıklı ve etkin hale gelmesini sağlayacak.