9914,68%1,38
36,10% 0,00
37,81% 0,72
3388,79% 0,64
5487,40% 0,47
Son yıllarda özellikle gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigara, iqos, puff gibi tütün ürünlerinin içerdiği nikotin, kimyasal diasetil, nikel, kalay ve kurşun gibi zararlı maddeler, kimyasal zatürreye sebep oluyor.
Son yıllarda özellikle gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigara, iqos, puff gibi tütün ürünlerinin içerdiği nikotin, kimyasal diasetil, nikel, kalay ve kurşun gibi zararlı maddeler, kimyasal zatürreye sebep oluyor. Sigara bağımlılığından kurtulmak için kullanılan bu ürünlerin sanıldığı kadar masum olmadığını belirten Can Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Birsen Şahin Satılmış, “Her yıl dünyada 8.5 milyondan fazla insanın ölümüne yol açan sigara bağımlılığı, özellikle gençler arasında elektronik sigaralarla artmaya devam ediyor. Daha az zararlı sanılan e-sigarayı kullanmak, sigaraya olan bağımlılığı da azaltmıyor. Aksine içerdiği nikotin ve aromalar bağımlılığı artırırken kimyasal solumadan dolayı ‘kimyasal zatürre’nin ortaya çıkmasına sebep oluyor” açıklamasında bulundu.
‘Daha az zararlı’ algısı yanlış
Uzman hekim, su bazlı olduğu için ‘daha az zararlı’ gibi algılanan bu yeni bağımlılık türünün özellikle gençler arasında popülerlik kazanarak tehlikeli boyutlara ulaştığı konusunda uyardı. Satılmış, nikotin oranı farklılık gösteren e-sigaralarda, normal sigarada bulunan tüm kanserojen maddelerin bulunduğunu dile getirerek, “E-sigarada bulunan çeşitli kimyasallar, özellikle aroma verici katkı maddeleri akciğerde enfeksiyon riskini arttırıyor, kalp ve damarlar başta olmak üzere pek çok organa zarar vererek ölüme neden olabiliyor” dedi.
Bırakmak isteyenlere tavsiyeler
Uzm. Dr. Birsen Şahin Satılmış sigarayı bırakmak için destek tedavilerinin başarılı sonuçlanabildiğini belirterek şu bilgileri verdi: “Bırakmak için bizlere başvuranlara önce detaylı bir anket yapıyoruz. Kişinin verdiği yanıtlara göre önerilerde bulunuyoruz. Gerektiğinde nikotin yerine koyma tedavisi uygulanabiliyor. Sigaranın bırakılması için kişinin önce istemesi, karar vermesi ve bu kararlığını sürdürmesi lazım. En önemli tavsiyemiz mutlaka yerine bir şey konulması. Bu bir hobi ya da spor olabilir. Psikolojik destek de alınabilir. Sigara içtikçe artan bir alışkanlık, kişi istediğinde dikkatini başka yere yönlendirirse yarım saat içinde o istek geçecek ve günler içinde de azalacaktır. Bırakmak isteyenler hekim desteği alabilirler.”