Eris Varyantı ile Maske Yeniden Gündemde

Eris Varyantı ile Maske Yeniden Gündemde

Eris Varyantı ile Maske Yeniden Gündemde

 

Koronavirüs pandemisi bitti derken Covid-19’un mutasyona uğramış bir alt varyantı olarak tanımlanan EG.5.1 yani Eris virüsü, dünya genelinde yükselişe geçti. Omicron varyantının daha bulaşıcı bir alt türü olan Eris varyantı, önleyici tedbirleri de beraberinde getiriyor. Uzmanlar özellikle 70 yaş üstü kişiler ile kalp ve diyabet gibi kronik hastalığı olan kişileri, maske takmaları konusunda uyarıyor. Peki maskeler yeterince koruyor mu? İşte detaylar…

Pandemi, çoğu insan için geçmişte kalan kötü bir anı gibi görünse de virüsün mutasyona uğrayan türleri ile yeni vakaların sayısı hızla artıyor. EG.5.1 yani Eris adı verilen ve ilk kez sene başında görülmeyen başlayan virüs, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor.

Omicron varyantından daha bulaşıcı

Omicron varyantının daha bulaşıcı bir alt türü olan Eris, Dünya Sağlık Örgütü tarafından da ‘izlenmesi gereken varyant’ olarak tanımlanıyor. Eris; boğaz ağrısı, öksürük, burun akıntısı, baş ağrısı, yorgunluk, ateş, nefes darlığı, vücut ağrıları ve tat-koku kaybı gibi semptomlarla seyrediyor.

Eris varyantı, önleyici tedbirleri de beraberinde getiriyor. Uzmanlar özellikle 70 yaş üstü kişiler ile kalp ve diyabet gibi kronik hastalığı olan kişileri, maske takmaları konusunda uyarıyor.

“Hem kendimizi hem de başkalarını korumak için hastane, okul ve alışveriş merkezi gibi toplu yaşam alanlarında maske takıp, sosyal mesafeye dikkat etmeliyiz” diyen Hifyber Genel Müdürü Ahmet Özbecetek, doğru yüz maskesinin sahip olması gereken özelliklere dikkat çekti:

Maskenin filtrasyon verimine dikkat

“İnsanlar, toplu yaşam alanlarında maske takmadan üç metre mesafede bile sadece birkaç dakika içerisinde enfekte olabiliyor. Bu nedenle Omicron varyantının daha bulaşıcı bir alt türü olan Eris virüsü, bize, bireysel tedbirler almamız gerektiğini hatırlatıyor. Bireysel tebirler yani maske, mesafe ve hijyen kuralları hâlâ çok önemli. Ancak bireysel tedbirlerin başında gelen maskelerin yapısı yani filtrasyon verimi de oldukça önemli. Çünkü her maske yeterince korumuyor.

75 kat daha iyi koruma

Doğru yüz maskesinin yüksek filtrasyon verimliliğine sahip, çok katmanlı bir yapıda ve nanofiber özellikte olması gerekiyor. Araştırmalar, N95 maskelerin, cerrahi maskelere kıyasla 75 kat daha iyi koruma sağladığını gösteriyor.

Mükemmel nefes alabilirlik ve rahatlık

HIFYBER olarak, N95 maskeler için geliştirdiğimiz yüz maskesi filtrasyon medyası ile yüz maskelerinde yüksek filtrasyon verimi sağlıyoruz. Nanofiber filtrasyon medyasının çok katmanlı tasarım özelliği, havadaki en küçük parçacıkları dahi yakalayıp, nötralize ediyor. Ayrıca nanofiberler, uzun süreli maske kullanımlarında mükemmel nefes alabilirlik ve rahatlık da sağlıyor. Geliştirdiğimiz N95 filtre medyasının yüksek filtrasyon verimliliği, Nelson Labs ve NC University Nonwoven Institute tarafından da onaylıdır” diyerek sözlerini tamamladı.