ESOGÜ’den Rahim Ağzı Kanseri Uyarısı

ESOGÜ’den Rahim Ağzı Kanseri Uyarısı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı, rahim ağzı kanserine yönelik bilinçlendirme amacıyla önemli açıklamalarda bulundu.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı, rahim ağzı kanserine yönelik bilinçlendirme amacıyla önemli açıklamalarda bulundu. Uzmanlar, erken teşhis ve düzenli taramalar sayesinde rahim ağzı kanserinin önlenebileceğini vurguladı.

Rahim Ağzı Kanseri ve Risk Faktörleri

Rahim ağzı kanseri, genellikle insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıkıyor. Açıklamada, “HPV’nin bazı türleri, özellikle HPV 16 ve 18, kansere dönüşme riski taşımaktadır. Ancak enfekte bireylerin %90’ında bağışıklık sistemi sayesinde enfeksiyon, ilk 2 yıl içinde kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Sadece %10’unda enfeksiyon kalıcı hale gelir ve kanser riskini artırır” denildi.

Risk faktörleri arasında fazla doğum sayısı (3’ün üzerinde), sigara kullanımı, bağışıklık sistemi zayıflığı ve rahim ağzındaki diğer enfeksiyonlar yer alıyor.

Tarama ve Korunma Yöntemleri

Tarama programlarının amacı, kanser öncülü lezyonları erken tespit ederek kansere dönüşmeden tedavi etmektir. Bu kapsamda:

  • Pap-smear testi ve HPV taraması, rahim ağzı kanserine karşı en etkili yöntemlerdir.
  • HPV aşıları, 9 HPV tipine karşı koruma sağlamakta ve rahim ağzı kanserini %90 oranında önlemektedir. Aşı için önerilen yaş aralığı 11-12 olup, 26 yaşına kadar mutlaka yaptırılması tavsiye edilmektedir.

Kimler Tarama Yaptırmalı?

Uzmanların önerileri şöyle sıralandı:

  • 21-29 yaş arası kadınlar, üç yılda bir smear testi yaptırmalıdır.
  • 30 yaş ve üzeri kadınlar, beş yılda bir smear ve HPV testi kombinasyonuyla taranmalıdır.
  • HPV testi yapılamayan durumlarda üç yılda bir smear testi yeterli görülebilir.

Tarama sürecinin 65-70 yaşına kadar devam etmesi önerilmektedir.

Belirtiler ve Tedavi Yöntemleri

Erken evrede belirti vermeyen rahim ağzı kanseri, genellikle vajinal kanama ve akıntı gibi şikayetlerle ortaya çıkar. Tedavi yöntemleri arasında cerrahi müdahale, radyoterapi ve kemoterapi bulunuyor. Ancak, taramalar sayesinde kanser öncülü lezyonlar erken teşhis edilip tedavi edilerek kansere dönüşmesi önlenebilmektedir.

ESOGÜ’den Kadınlara Çağrı

ESOGÜ uzmanları, kadınların yıllık jinekolojik muayenelerini ihmal etmemeleri ve düzenli smear testi yaptırmaları gerektiğini vurgulayarak, “Erken teşhis hayat kurtarır” mesajını paylaştı.