Haftanın Kitapları

Haftanın Kitapları

Gazeteci - Yazar Özkan Saçkan 13 Ekim tarihli kitapları yorumladı.

 

13 EKİM TARİHLİ GÜNÜN KİTAPLARI

 

 

EKOLOJİK YAŞAM VE KENDİNİ BULMA SANATI: “...Eko, Yunancada ev demektir. Ev yuvadır. Her canlı kendine bir yuva arar, kurar ama tüm canlılar için asıl yuva, üzerinde yaşadığımız yeryuvarlağıdır. İşte Mustafa Alper Ülgen’in anlatısı boyunca bunun neden böyle olduğunu tam olarak anlıyoruz.” Bora Ercan.

 

BURSA’DAN DERSİM’E BİR HEKİMİN ANILARI: “Babamın tabiriyle ‘gidiş o gidiş’. Sonrasında da üç sınıflı tek derslikli köy okulu, Bursa Lisesi, İstanbul Tıp, harekât sırasında Dersim’de dört yıl, İzmir, Silifke, ABD New York, Bursa… Gerisini kendi kaleminden okuyacağız.”

 

EDEBİYATIMIZ NE HALDE? Röportajlar Konuşmalar Anketler. 1918’den 1945’e kadar çeşitli mecralarda yayımlanan röportaj, anket ve konuşmaların bir araya getirildiği bu kitap, yazarın hayatına ve sanatına dair incelikli detaylar ve ayrıntılı gözlemlerle yazarın hem kişisel anılarını hem de Türk edebiyatının geçirdiği safhalara dair görüşlerini ihtiva eder. 

 

AYNADAN YANSIYAN HATIRALAR: Yılmaz Güney’le çalkantılı ilişkisinden Sıkıyönetim zamanlarında film çekmenin zorluklarına, Gérard Depardieu ile yapacağı sinema çalışmasından yurtdışında yaşadığı ilginç olaylara varıncaya dek, zor ama dolu dolu geçen yıllar.  

 

ÇİN EKONOMİSİNİN YAPISAL DÖNÜŞÜMÜ VE İNOVASYON KAPSAMINDA GELİŞMİŞ ÜLKELERE ETKİLERİ: Yazar, bu doktora tezinde, son yıllarda Çin’in geçirdiği inovasyon odaklı ekonomik dönüşümün gelişmiş ülkelere etkisinin ne olacağı şeklindeki tartışmaları akademik temelde ele almaktadır.

 

SAVAŞ ÜZERİNE: Çok sevilen romanı Silahlara Veda’dan, İspanya İç Savaşı hakkındaki Çanlar Kimin İçin Çalıyor’dan pasajlar, savaşın ve sonrasının psikolojik ve fiziksel etkilerinin benzersiz bir portresini sunuyor.    

İşte o kitaplar;

Kent yaşamından bunalan insanlara

MUSTAFA Alper Ülgen’den EKOLOJİK YAŞAM VE KENDİNİ BULMA SANATI- Doğaya Dönüş. “Bir tohum, dünyadaki bereketin simgesidir, barındırdığı yaşam potansiyeli sonsuzdur.”  Viktor Ananias. Son yıllarda ekonomik krizler, pandemi ve 6 Şubat depremi ile birlikte pek çok insan kentten kırsala göç etti veya bunu istiyor. Yazar da, trafik, iş stresi ve ekonomik kaygılarla dolu vahşi yaşam koşullarında, çalıştığı mermer şantiyesinden doğaya dair düşler kuran bir mühendisken, kedirgen peşinde başlayan ot toplama yolculuğu, Buğday dergisi, Viktor Ananias ve ekoköy fikri ile tanışmasıyla, Kaz Dağları’nda bir yaşama kadar uzanıyor. Kentten köye taşınma kararı vermesinin ardından, sadece kendi ekmeğini yapabilmek ve tavuklarına yem sağlamak için başladığı buğday ekimi, bugün her yıl yüzlerce dönüm araziye 37 çeşit yerel buğdayın ekilmesiyle biyoçeşitliliğe katkıda bulunuyor. Yerel buğday çeşitlerini üreten ve yerel tatlar konusunda çalışan yazar, aynı zamanda Kaz Dağları’ndaki maden talanına karşı mücadele eden bir doğa savunucusu.  Kitap, kent yaşamından bunalan insanlara, ait oldukları yuvayı bulmaları ve bu yuvanın doğayla uyum, kolektif yaşam ve ekonomi ile birlikte nasıl sürdürülebilir olabileceğini, bir doğa savunucusunun gerçek deneyimleri üzerinden anlatıyor. 116 SAYFA.
(LİTERATÜR HAYAT) 

Yemen’de savaştıktan sonra köyüne döndü

CEYHUN İrgil’den BURSA’DAN DERSİM’E BİR HEKİMİN ANILARI - Avni Domaniç'in Osmanlı'dan Günümüze Uzanan Asırlık Yaşam Öyküsü.  “Yıl 1900. ... On yıllardır süregelen ve devletin maddi ve insan kaynaklarını bitiren savaşlar devam ediyor. Askerlik sırası Gemlik’in Muratoba köyünün gençlerinden Hasan’a geliyor. 1902 yılında Yemen ayaklanmalarına karşı cepheye gidiyor. Sekiz yıl Yemen’de savaştıktan sonra köyüne dönüyor. Evlenip iki çocuk sahibi oluyor. Ardından önce Balkan Savaşı’na ve hemen sonrasında da Çanakkale cephesine gönderiliyor.” 208 SAYFA.
(SİA KİTAP)  

Yazarın hayatına ve sanatına dair incelikli detaylar

HALİD Ziya Uşaklıgil’den EDEBİYATIMIZ NE HALDE? Röportajlar Konuşmalar Anketler. Bu kitap, geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemi yazarı olarak Halit Ziya’yı daha yakından tanıma fırsatı sunarken aynı zamanda yazarın edebî türler, dönemler ve kendi eserleri hakkındaki görüşlerini de okuyuculara sunar. “Edebiyatımız Ne Hâlde?” sorusunun güncelliğinin yanı sıra Halit Ziya’nın olgunluk döneminde edebiyatla hesaplaşmasını da ortaya koyan bu benzersiz çalışma okurlarını bekliyor. 448 SAYFA.
(VAKIFBANK KÜLTÜR YAYINLARI)

Zor ama dolu dolu geçen yıllar

ERDEM Kıral’dan AYNADAN YANSIYAN HATIRALAR- Benim Güzel Günlüğüm. Ben düzenli olarak yeni yayımlanan öykü kitaplarını okurum. Kanımca öykü, sinema sanatına romandan daha yatkındır. Roman sayıyla, öykü ise nakavtla kazanır. Türk sinemasında kendine özgü bir yere sahip olan ve Hakkâri’de Bir Mevsim, Bereketli Topraklar Üzerinde, Yolda gibi ödüllü filmlerin yönetmeni Erden Kıral’dan hatıralar geçidi. Kitap yazarın  hayatından yaşam perdesine yansıyanlar. 200 SAYFA. 
(YAPI KREDİ YAYINLARI)

İnovasyon odaklı ekonomik dönüşümün etkisi

ÖYKÜ Korkmaz’dan ÇİN EKONOMİSİNİN YAPISAL DÖNÜŞÜMÜ VE İNOVASYON KAPSAMINDA GELİŞMİŞ ÜLKELERE ETKİLERİ. Çalışmada öncelikle kalkınma, sanayileşme, teknoloji olgusu ve inovasyon sistemleri ele alınmıştır. Çin Halk Cumhuriyeti’nin sanayi ve teknoloji politikaları ile gelişmiş ülkelerin inovasyon sistemleri ve politikalarının incelenmesinin ardından, Çin Halk Cumhuriyeti’nin inovasyon göstergelerinin gelişmiş ülkelerin dış ticareti üzerindeki kısa ve uzun dönem ilişkileri analiz edilmiş, ayrıca değişkenlere yönelik nedensellik analizi de uygulanmıştır. 280 SAYFA.
(ASYA ŞAFAK YAYINLARI)

Yazarın savaşın doğası hakkındaki önemli yazıları

ERNEST Hemingway’den SAVAŞ ÜZERİNE. “Yiğitlik, baskı altında nezakettir.” Yazar 1. Dünya Savaşı’nda Kızıl Haç ambulansı şoförlüğü görevinden The Toronto Star gazetesindeki yaklaşık yirmi beş yıl süren savaş muhabirliğine, yazar, yirminci yüzyılı biçimlendiren pek çok çatışmaya tanıklık etmiş, bunları eşsiz bir güçle kayıt altına almıştır. Bu dikkat çekici kitap, Hemingway’in savaşın doğası hakkındaki önemli ve zamansız yazılarını bir araya getiriyor. Nehrin Ötesine Ağaçların İçine’den seçilen bölümler, hayatının alacakaranlığında, duygusal yaralar almış bir muvazzaf askerin savaşın doğası üzerine düşüncelerini canlı bir biçimde anlatıyor. “Başka Bir Ülkede”, “Kelebek ve Tank” gibi klasik kısa öyküleri, yazarın ilk kısa öykü kitabı In Our Time ve tek tiyatro oyunu Beşinci Kol’dan seçilen parçaların yanında yer alıyor. Torunu Seán Hemingway’in titiz bir çalışmayla derlediği bu özel eser, yazarın savaşla ilgili roman ve öykülerinden etkileyici pasajlarla birlikte Mussolini ile yaptığı tarihi röportajı, 1922 Türkiye’sinden gözlemlerini, Normandiya çıkarmasından Paris’in kurtuluşuna kadar pek çok savaş ortamının sarsıcı görgü tanıklıklarını, modern savaşın ortasındaki azim ve yenilgi, cesaret ve korku, aşk ve kayıp üzerine etkileyici kayıtları Yazarın gazeteciliğinden büyüleyici seçkilerle sunuyor.  Torunu Seán Hemingway’in, Ernest Hemingway’in yaşamı, savaşlardaki yeri ve kitaptaki yazılarıyla ilgili detaylı bilgiler veren sunuş yazısının, Ernest Hemingway’in askerlik ve muhabirlik dönemlerinden özel fotoğrafların ve oğlu Patrick Hemingway’in önsözünün de yer aldığı Savaş Üzerine, 20. yüzyıl savaşlarını Hemingway’in gözünden görmek için eşsiz bir kaynak. 544 SAYFA.
(BİLGİ YAYINEVİ)