"Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu: Enflasyonla Mücadelede Sıkı Duruş Sinyali"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek %50 seviyesinde sabit tuttu. TCMB tarafından yapılan açıklamada, Yaşar Fatih Karah

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek %50 seviyesinde sabit tuttu. TCMB tarafından yapılan açıklamada, Yaşar Fatih Karahan başkanlığında toplanan Kurul'un, politika faizini sabit tutma kararına vardığı bildirildi.

Açıklamada, ağustos ayına dair enflasyon göstergelerinin incelendiği ve ana eğilimde belirgin bir değişim gözlenmediği belirtildi. Ayrıca, "Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler, yurt içi talebin yavaşlamaya devam ettiğini ve enflasyon üzerindeki baskının azaldığını teyit etmektedir. Temel mal enflasyonu sınırlı bir artış gösterse de düşük seviyelerde seyrediyor, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin ise son çeyrekte gerçekleşmesi bekleniyor." ifadelerine yer verildi.

Kurul, enflasyon beklentilerinin ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci için risk oluşturmaya devam ettiğini vurgularken, para politikasındaki kararlılığın, yurt içi talepteki dengelenme, Türk lirasının reel değer kazanması ve enflasyon beklentilerindeki düzelmelerle birlikte enflasyonun ana eğilimini aşağı çekeceğini belirtti.

Politika faizinin sabit tutulmasına rağmen enflasyona dair yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşun sürdürüleceği kaydedilen açıklamada, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikasının devam edeceği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, enflasyonda belirgin bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçlarının etkin bir şekilde kullanılacağı belirtildi. "Kredi ve mevduat piyasalarındaki beklenmedik gelişmeler durumunda parasal aktarım mekanizması ek makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları yakından izlenmekte olup, sterilizasyon araçları etkin şekilde kullanılmaya devam edilecektir." denildi.

Kurul, politika kararlarını, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede %5 hedefine ulaştıracak şekilde belirleyeceğini vurguladı. Ayrıca, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçların kararlılıkla kullanılacağı ve kararların öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınacağı belirtildi. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti'nin beş iş günü içinde yayımlanacağı bilgisi de paylaşıldı.