9949,01%0,33
35,14% -0,21
36,70% 0,14
2978,29% 0,52
4794,85% -0,07
CHP Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında engelli haklarına ilişkin kapsamlı bir kanun teklifi sundu.
CHP Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında engelli haklarına ilişkin kapsamlı bir kanun teklifi sundu. Özcan, engelli bireylerin ve onların bakımını üstlenenlerin yaşadığı ekonomik zorluklara dikkat çekerek, "Sosyal devlet anlayışının erozyona uğraması, engellilerin temel haklarını daha da zorlaştırıyor. Hak temelli bir sosyal devlet anlayışıyla, engellilere ve onların bakımını üstlenenlere düzenli gelir sağlanması şarttır." dedi.
Özcan, güçlü bir engelli hakları mücadelesinin sürdüğünü vurgulayarak, engellilerin ve ailelerinin temel haklarının uzun süredir görmezden gelindiğini belirtti. Özcan, "Engelliler ve aileleri eğitimden ulaşıma, kültürden sanata birçok alanda eşit hizmet alamıyor. Bu sorunları çözmek için hak temelli sosyal devlet politikaları geliştirmek önceliğimizdir." dedi.
Engellilerin geçim sıkıntısına dikkat çeken Özcan, mevcut engelli aylığı ve bakım maaşlarının yetersizliğini şu sözlerle ifade etti:
"Engelli aylığı almak için kişi başına düşen aylık gelir sınırı asgari ücretin üçte birinden az olmalı. Bu sınır, büyük bir haksızlık oluşturuyor. Engelli bireyler %40-69 oranında engel durumuna sahipse 2.797 TL, %70 ve üzeri oranında engelliyse 4.196 TL alıyor. Ancak bu rakamlar, engellilerin temel ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli değil."
DİSK verilerini paylaşan Özcan, açlık sınırının 20 bin TL, tek bir kişi için yoksulluk sınırının ise 33 bin TL’ye yaklaştığını belirterek engellilerin bu şartlarda yaşamasının imkânsız olduğunu ifade etti.
Özcan, engelli bakımının toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle kesiştiğini vurgulayarak, "Bakımı genellikle kadınlar üstleniyor ve bu süreçte kendi hayatlarını ertelemek zorunda kalıyorlar. Engelli bireylerin bakımını üstlenen kadınlarda depresyon ve gelecek kaygısı daha yaygın." dedi.
CHP’nin kanun teklifinde şu düzenlemeler yer aldı:
Engelli bireylere: Asgari ücretin 1,5 katı oranında maaş bağlanması. Bakım üstlenenlere: Bir asgari ücret tutarında maaş verilmesi. Gelir şartı: Engelli ve bakıcı maaşı alma şartının kişi başına düşen gelir sınırının asgari ücret seviyesine yükseltilmesi. Kadınlar için sosyal güvence: Engelli bakımını üstlenen annelerin sigortalı sayılması ve emeklilik hakkı verilmesi. Bu sigortaların, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesinden karşılanması.
Özcan, bu düzenlemelerle engellilere ve ailelerine daha insanca yaşam koşulları sunmayı hedeflediklerini ifade etti.