• BIST 100

    9407,17%0,29
  • DOLAR

    37,96% 0,02
  • EURO

    41,47% -0,28
  • GRAM ALTIN

    3649,65% -1,63
  • Ç. ALTIN

    6046,99% -1,34

Ramazan bayramı'nda Tara Kanyonuna Türk Turist Akını

Mitolojik efsaneye göre terk edilmiş aşık bir perinin öfkesinden yaratılan ve "Avrupa'nın gözyaşı" diye de adlandırılan doğa harikası TARA KANYONU, Ramazan Bayramı’nda Türk turistlere unutulmaz anlar yaşattı..

DÜNYA 7.04.2025 22:33:00 0
Ramazan bayramı

Fulya OMAÇ / Žabljak - MONTENEGRO (KARADAĞ) Mitolojik efsaneye göre terk edilmiş aşık bir perinin öfkesinden yaratılan ve "Avrupa'nın gözyaşı" diye de adlandırılan doğa harikası TARA KANYONU, Ramazan Bayramı’nda Türk turistlere unutulmaz anlar yaşattı..

 

KARADAĞ'IN EŞSİZ MÜCEVHERİ TARA NEFESLERİ KESİYOR

 

Ramazan Bayramı ile öğrencilerin ara tatili aynı döneme denk gelince 9 güne çıkarılan tatil süresinde birçok aile çocuklarıyla beraber doya doya ve keyifli vakit geçirmek, son günlerde ülkede yaşanan gerilimlerden uzaklaşıp kafa dinlemek ve farklı deneyimler yaşamak için Avrupa'da vizesiz gidilebilen ülkelerden biri olan Balkanların eşsiz güzellikteki masalsı ülkesi Karadağ’a (Montenegro) seyahat etti.  

Türk turistlerin yaz sezonu boyunca da en sık gittiği ülkelerden olan Adriyatik kıyılarında salınan, çarpıcı dağ manzaralarına, muhteşem sahillere, tarihi yapılara ve pastoral kasabalara sahip, tarih ile doğanın buluştuğu Karadağ, Balkanların turizmde yükselen yıldızı konumunda. Geçtiğimiz yıl turizmden 1,46 milyar Euro gelir elde eden ülkeyi, 2,6 milyon turist ziyaret ederken 15,6 milyon geceleme yapıldı. Türkiye’den giden turist sayısı ise 164 bine yükseldi. Türk turistler 740 bin geceleme yaparak 2023’e göre 300 bin kişi artış gösterdi.

 

AVRUPA'NIN İKİNCİ, DÜNYANIN ÜÇÜNCÜ EN DERİN KANYONU

Karadağ’ın zengin bir tarihe, iyi korunmuş ortaçağ mimarisine sahip, UNESCO dünya mirası listesinde yer alan eski Kotor, antik Perast kasabası, Orta Çağ'dan kalma eski şehir bölgesi, güneşle yıkanan plajları ve canlı gece hayatı ile Budva, 300 yıldan fazla bir süre Osmanlı kasabası olarak kalan, Akdeniz ve Osmanlı mutfaklarının etkilerini taşıyan zengin bir yemek kültürüne sahip Ulcinj, dar sokakları, taş binaları ve geleneksel restoranlarıyla ziyaretçilerine otantik bir deneyim sunan lüks ve oldukça ilgi çekici Tivat, ülkedeki farklı dinlerin bir arada huzur içinde yaşadığı liman şehri Bar, eski başkenti ve müzeler şehri Cetinje, 700 yıllık tarihi geçmişiyle bölgenin en eski yerleşim yerlerinden Herceg Novi gibi tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü şehirleri, bayram boyunca Türk ziyaretçi akınına uğradı. Türk turistlerin uzun bayram tatilinde Karadağ’daki tercihlerinden biri de Dağıstan Cumhuriyeti'ndeki 1.920 metre derinliğindeki Sulak Kanyonu'nun ardından Avrupa'nın en derin ikinci, ABD'nin Colorado eyaletindeki Büyük Kanyon'dan sonra da dünyanın üçüncü en derin kanyonu olan Tara Kanyonu’ydu.

 

TERK EDİLMİŞ AŞIK BİR PERİNİN ÖFKESİNDEN YARATILAN AVRUPA'NIN GÖZYAŞI 

Ülkenin kuzey batı tarafında yer alan ve sadece bulunduğu bölgede değil, tüm ülkede büyük bir doğal ve turistik çekim merkezi olan Tara Kanyonu, nehrinin kristal berraklığındaki suyu nedeniyle "Avrupa'nın gözyaşı" olarak da adlandırılıyor. Dağ perileri ve kanatlı at hikâyeleriyle sayısız efsaneye konu olan Kanyon’un Komovi Dağı'ndan gelen yakışıklı bir çoban tarafından terk edilen aşık bir perinin öfkesinden yaratıldığı dilden dile anlatılan en yaygın hikaye.

 

BOZULMAMIŞ DOĞANIN ENDER VAHALARINDAN BİRİ

Karadağ'ın Dinar Alpleri'nin bir parçası olan Komovi Dağları'nda Opasnica ve Veruša nehirlerinin birleştiği noktadan doğan, 143 km (89 mil) uzunluğuyla Karadağ'ın en uzun nehri olan Tara (Drina) Nehri’nin Prošćenje ve Dobrilovina Manastırı'ndan başlayıp Šćepan Polje'ye kadar uzanan 78 km uzunluğundaki kısmı doğa harikası Tara Kanyonu’nu oluşturuyor. Avrupa nehirlerinin kraliçesi olarak nitelenen Tara Nehri'nin dar kanyon vadisi, UNESCO'nun özel koruma bölgelerinden biri olarak koruma altına aldığı, İnsan ve Biyosfer Programı (MAV) tarafından korunan ve 48 ayrı zirve, 18 farklı buzul gölü, üç kanyon ile 79 bin dönümlük bir alanı kaplayan Durmitor Milli Parkı alanında bulunuyor. Bozulmamış doğanın ender vahalarından biri olan Park, 120'si endemik olmak üzere 3 bin 200'e yakın farklı bitki türüyle florasının çeşitliliğine ve aralarında Kahverengi Ayı, Gri Kurt, Avrupa Yaban Kedisi gibi memeliler ile Altın Kartal, Doğan ve Kara Orman Tavuğu’nun da olduğu 130 kuş türü olmak üzere pek çok hayvan türüne ev sahipliği yapıyor. Etkileyici bir biyolojik çeşitliliğe de ev sahipliği yapan Kanyon’un yamaçlarında, nadir bulunan Avrupa Karaçamı, çam ağaçları, meşeler, kayalık yamaçlar, yemyeşil yaprak döken ve iğne yapraklı ormanlarla kaplı uçurumlar yer alıyor. 

 

KARADAĞ'IN BU EŞSİZ MÜCEVHERİ İKİ BUZUL NEHRİNDEN OLUŞUYOR

Büyük kısmı Karadağ'da daha küçük kısmı Bosna-Hersek'te bulunan Tara Kanyonu’nun en çekici kısmı, UNESCO Dünya Mirası Alanı Durmitor Milli Parkı'nda bulunan Ljubišnja Sıradağları’nın yüksek kayaları. Kanyon, Avrupa'nın en güzel kayak merkezlerinden olan, 1456 metre rakımıyla Balkanlar'ın en yüksek yerleşim yeri Žabljak, ortalama 45 metre yüksekliğinde yaklaşık 400 yaşında çam ağaçlarının bulunduğu deniz seviyesinden 950 metre yüksekliğindeki Crna Poda Yağmur Ormanı, alan bakımından Karadağ'ın en büyük dağı olan Sinjajevina'daki Zaboj Gölü ve Durmitor Milli Parkı'nın ayrılmaz bir parçası. Kayalık ve çakıllı teraslar, kumlu plajlar, yüksek dağların tepesindeki çok sayıda yürüyüş parkuru, şelaleler, göller, eski köyler, yüksek uçurumlar ve 80'den fazla büyük mağara bulunuyor. Karadağ'ın bu eşsiz mücevheri, Opasanica ve Veruša adlı iki buzul nehrinden oluşuyor. 1.333 metre derinliğe kadar uzanan Tara’nın berrak, yeşilimsi suları yamaçlarında geçit vermeyen ormanlık alanlar, çayırlar ve meralar arasından bazen kıvrılarak sayısız akıntılar yaratarak, bazen de sakin akıyor.

 

ÇARPICI DİKEY UÇURUMLAR, MİNERALLERLE ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ SULAR

Görkemli Durmitor Dağları'nın berrak sularla buluştuğu Karadağ'ın kalbinde akan Tara Nehri'nde Avrupa'nın en etkileyici doğal anıtlarından biri olarak uzanan Tara Kanyonu’nun duvarları, milyonlarca yıl boyunca kireçtaşından oluşan çarpıcı dikey uçurumlara, minerallerle zenginleştirilmiş suları da karakteristik turkuaz bir renk tonuna sahip. Nadiren yükselen su sıcaklığı yaz aylarında bile 12 santigrat derece olurken, alabalık ve grayling dahil çok sayıda balık türü için ideal koşullar sağlıyor. 

 

TÜRK TURİSTLER DE RAFTİNG YAPIP, YÖRESEL LEZZETLERİ DENEYİMLEDİ

Rafting, kanyonda yapılan en popüler ve en sevilen aktivite olurken, Tara Nehri'nde rafting yapmak Avrupa'nın en iyileri arasında kabul ediliyor. Yeni başlayanlar ve deneyimli kişiler nehrin heyecan verici parkurlarında farklı zorluk derecelerinde rafting yaparken, adrenalin tutkunları da zip-line deneyimi yaşıyor. Rafting sezonunun olduğu Nisan-Ekim ayları arasındaki dönemdeki Ramazan Bayramı’nda Dormitor Milli Parkı'ndaki Mojkovac, Pljevlja ve Žabljak kavşağında yer alan Tara Kanyonu’na giden Türk turistler de rafting, zip-line, Đurđevića Köprüsü'nde Bungee jumping, kaya tırmanışı gibi aktivitelere katıldılar. Bölgenin dağlık karakterini yansıtan Kaymak (özel bir kremalı tereyağı türü), Njeguški pršut (kurutulmuş jambon) ve Cicvara (peynirli mısır unu lapası) gibi yöresel yemekler ile dağ balı ve çeşitli bitki çaylarını deneyimlediler, Tara Kanyonu ile bölgedeki diğer turistik cazibeler ve güzelliklerinin tadını çıkardılar.

 

YEREL HALKIN DİRENİŞİNİN VE CESARETİNİN SEMBOLÜ ĐURĐEVİĆA KÖPRÜSÜ 

Kanyonun başlıca cazibe merkezlerinden biri de 1940 yılında inşa edilen Đurđevića Köprüsü. Yapımına 1937'de başlanan Đurđevića, o zamanlar Avrupa'nın en büyük betonarme araç kemer köprüsüymüş. Köprü, II. Dünya Savaşı sırasında özel stratejik önem kazanmış. Açılışından kısa bir süre sonra Yugoslavya'daki işgalcilerin eline geçmiş. 1942'de partizanlar İtalyan birliklerinin ilerlemesini önlemek için köprünün merkezi kemerini havaya uçurmak zorunda kalmış. Bu bölüm, yerel halkın direnişinin ve cesaretinin sembolü haline gelmiş. Savaşın ardından köprü mühendislerinden Lazar Jauković'in yardımıyla en güneybatıdaki kemerin inşası tamamlanmış. Ancak Jauković ‘i yakalayan İtalyanlar onu 2 Ağustos 1942'de köprüde idam etmiş. O dönemdeki olaylar 1969 yapımı The Bridge filminde ele alınmış, Robert Shaw, Harrison Ford, Barbara Bach’ın başrollerinde oynadığı 1978 İngiliz yapımı Navarone'den Kuvvet 10 filminin de çekim yeri olarak kullanılmış. Uzun süre Karadağ'ın güneyi ile kuzeyini birbirine bağlayan tek yol olan tarihi köprü, günümüzde sadece bir ulaşım yapısı olarak değil, aynı zamanda popüler bir turistik cazibe merkezi olarak hizmet veriyor. Tara kanyonunun başladığı yerde, bu bölgenin efsanesi ve ünlü dağcı Dušan Bulatović Džambas'ın bir anıtı da yer alıyor.

 

 

 


Ramazan bayramı'nda Tara Kanyonuna Türk Turist Akını

Express Vize Süresi Uzatıldı

2025 Türk Turizmcilerin Dünya'da 5 Kıtada Etkinliğini En Arttıracağı ve Hissettireceği Yıl Olacak

Özgür Özel'den AB Zirvesinde Demokrasi ve İş Birliği Mesajı

Eğlence Zirve Yaptı İki Ülke Tek Yürek!

Yunanistan'da Hayat 28 şubat'ta Durdu

Almanya Nereye Gidiyor?

Türkiye ve Japonya Arasındaki Stratejik İş Birliği Güçleniyor

Budva'da İkonik Heykelin Ardındaki Trajik Aşk

“Ekonomiden diplomasiye, ticaretten güvenliğe sorunların çözümü için yeni bir küresel düzene ihtiyacımız var”

TRT'den Teşkilat Dizisi Kararı: Boykot Paylaşımı Nedeniyle Oyuncu Kadrodan Çıkarıldı

Berkay’dan Volkan Konak’a Duygusal Veda: “İçim Yanıyor”

Volkan Konak Kalp Krizi Sonucu Hayatını Kaybetti

Sezen Aksu’dan Yetkililere Çağrı: "Aklıselime Davet Ediyorum"

Merve Mermer’in 300 Bin Dolarlık Bilekliği Gündem Oldu!

Yıldız Tilbe’den Sahte Hesaplara Karşı Hukuki Mücadele

Melis Sağlam: “Oyunculukta Yarışa Bir Adım Önde Başladım”

Aybüke Albere: "Çocukken Hayalim Dansöz Olmaktı"

Aybüke Albere'den Anlamlı Proje: Kimsesiz Çocuklara Masal Okuyacak

Aybüke Albere’den İddialı Dönüş!

Fenerbahçe Trabzonspor'a Gol Oldu Yağdı

Eskişehirspor’dan Tarsus’ta Gövde Gösterisi: 6-0’lık Farkla Liderliğini Sürdürdü

Eskişehirspor Tarsus Deplasmanında Fark Arıyor: Şampiyonluk Yolunda Kritik 90 Dakika

Maçın Ardından

Beşiktaş, ile Göztepe Kupada Yarı Final İçin Sahada! İlk Yarı Eşitlikle Tamamlandı

Arthur Masuaku’ya 100. Maç Töreni

Sağlıkspor U18, Şampiyona İçin Kenetlendi! Yönetimden Moral Ziyareti

Ziraat Türkiye Kupası'nda Galatasaray Yarı Finalde!

Trabzonspor Adını Yarı Finale Yazdırıyor

Futsal U19 Milli Takımı Hırvatistan'da Tarih Yazdı

Mart Ayı Enflasyon Rakamları

Emeklilere Bayram İkramiyesi Fark Ödemeleri 3 Nisan’da Başlıyor

Küpeli: "Eskişehir'e Marka İşletmeler Yakışır"

Ekonomimiz Güçlü Temeller Üzerine Kurulu

Türkiye’de İşsizlik Son 12 Yılın En Düşük Seviyesinde!

Eskişehir İhracatında Yükselen Performans: 2025’te 342 Milyon Dolar İhracat

Brüksel Ticaret Ataşesi’nden Eskişehir OSB’ye İş Birliği Ziyareti

TÜİK’ten Enflasyon Verileriyle İlgili Açıklama: "Asılsız İddialara İtibar Etmeyin"

Bankalar Kâr Rekoru Kırdı, Vatandaş Borç Batağında!

Merkez Bankası Faizi 250 Baz Puan İndirdi: Politika Faizi Yüzde 42,5’e Çekildi

HPV Virüsü Corona Kadar Tehlikeli: Uzman Uyardı, “Her 20 Kadından Biri Taşıyıcı”

Sağlık Bakanı Memişoğlu: Bayram Tatilinde Acil Sağlık Hizmetleri Kesintisiz Sürecek

Kolorektal Kanser Farkındalık Ayı: Erken Teşhis Hayat Kurtarır!

ESOGÜ’den Ramazan Sonrası Sağlıklı Beslenme Önerileri

Sağlıklı Bir Ramazan İçin Beslenme Önerileri

Sivrihisar Devlet Hastanesi 24 Mart 2025’te Hizmete Girdi

Meme Kanseri Tedavisinde Yeni Dönem: Kemoterapiye İhtiyaç Azalıyor

Sivrihisar Devlet Hastanesi 24 Mart’ta Açılıyor

Marmaris İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden Kadınlara Özel İlk Yardım Eğitimi

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu: "Rehabilitasyon Süreçleri Bağımlılıkla Mücadelede Büyük Rol Oynuyor"