• BIST 100

    9774,49%0,17
  • DOLAR

    34,04% -0,12
  • EURO

    38,07% 0,48
  • GRAM ALTIN

    2834,87% 0,68
  • Ç. ALTIN

    4589,57% 0,23

Sakız Adası'ndan Sonbahar Daveti

Sürdürülebilir turizm kapsamında sezonu sonbahar döneminde de uzatmak ve turistler için cazip hale getirmek için özel bir kampanya başlatan Sakız Adası’nda konaklama ve araç kiralamalarında 3 güne artı bir gün ücretsiz veriliyor.

DÜNYA 16.09.2024 10:07:00 0
Sakız Adası

Fulya OMAÇ / Sakız Adası – YUNANİSTAN Sürdürülebilir turizm kapsamında sezonu sonbahar döneminde de uzatmak ve turistler için cazip hale getirmek için özel bir kampanya başlatan Sakız Adası’nda konaklama ve araç kiralamalarında 3 güne artı bir gün ücretsiz veriliyor. Restaurantlar da yüzde 15 indirim uygulanıyor. 

 

 

SAKIZ ADASI’NDAN SONBAHAR DAVETİ

 

Yunanistan’ın Türk vatandaşlarına yönelik kapı vizesini Chios (Sakız), Lesvos (Midilli), Kos (İstanköy), Rodos ve Samos (Sisam) adalarında 30 Mart'tan itibaren pilot olarak uygulamaya başlaması, 30 Nisan'dan itibaren ise bu uygulamaya Kalimnos (Kilimli), Kastelorizo (Meis), Leros (İleryoz), Limni (Ilımlı) ve Symi (Sömbeki) adalarını dahil etmesiyle birlikte birçok Türk turist tatil rotasını Yunan adalarına çevirdi. 

Yunan adalarının Türk turistler için hem Avrupa’ya açılan bir kapı olması hem de kaliteli ve ekonomik bir tatil imkanı sunması nedeniyle birçok gezgin ruh Kapı Vizesi’yle turizmleri büyük ölçüde Türk turistlere dayanan Yunan adalarına akın etti.

 

KAPI VİZESİYLE 5 AYDA YÜZDE 35 ARTIŞ OLDU

Yine yeni yerler keşfetmek, keşfedilmişleri tekrar gezip görmek, yöresel lezzetlerden tatmak ve alışveriş yapmak isteyen Türk turistin en çok ziyaret ettiği adalardan biri de Ege’nin turizm incisi Çeşme’den feribotlarla geçilen ününü ve adını bereketli topraklarında yetişen sakız ağacından alan Chios / Sakız Adası’ydı. Çeşme Liman Başkanlığı verilerine göre Kapı Vizesi başladığı 30 Nisan tarihinden itibaren 1 Nisan - 30 Ağustos tarihleri arasında Çeşme – Sakız hattında beş ay boyunca gidiş - geliş toplam 236 bin 201 yolcu geçiş yaparken, Kapı Vizesi’nin uygulanmadığı geçen yıl aynı dönemde ise bu sayı 61 bin 796 eksi farkla 174 bin 405’di. Kapı Vizesi uygulamasıyla geçen yıla göre yüzde 35 oranında bir artış oldu. Aynı tarihler arasında bu yıl toplam 9 bin 659 araç geçiş yaptı.

 

YOLCU SAYISINDA YÜZDE 28,54 ARAÇ SAYISINDA İSE YÜZDE 78,11 ORANINDA ARTIŞ

Çeşme Ulusoy Limanı İşletme verilerine göre geçtiğimiz yıl Çeşme-Sakız Adası arasında yapılan bin 747 seferde toplam 304 bin 976 yolcu, 7 bin 987 araç giriş çıkış yapmıştı. Yine geçtiğimiz yıl 1 Ocak- 5 Eylül tarihleri arasında yapılan bin 213 seferde toplam 216 bin 716 yolcu, 6 bin 80 araç giriş çıkış yaparken aynı dönemde bu yıl ise bin 432 seferde toplam 278 bin 565 yolcu, 10 bin 829 araç giriş çıkış yaptı. Yolcu sayısı bazında geçen yıla göre yüzde 28,54, araç sayısında ise yüzde 78,11 oranında bir artış yaşandı. 

 

TURİSTİK DİNAMİKLERİ VE EKONOMİK FİYATLARIYLA CEZBEDİYOR

Türk turistlerin Sakız Adası’nı tercih etmelerinde en büyük etkenlerden ikisi adalarda konaklama bedelinin ekonomik, yemek porsiyonlarının büyük fiyatlarının ise küçük olması. Adanın kendine has atmosferiyle birçok geleneksel ve otantik köye, çok sayıda güzel plaja, Osmanlı döneminden kalma ata yadigarı eserlere (cami, çeşme, hamam, su kemeri), taş konaklara, pitoresk yel değirmenlerine, ortaçağ kalelerine, Bizans kiliselerine, UNESCO listesindeki bir manastıra (Nea Moni), Arnavut kaldırımlı köy sokaklarına, leziz mezelere, yöresel lezzetlere ve keyifli yürüyüş rotalarına sahip olması, sakız ağaçları ve bu ağaçlardan süzülen damla sakızıyla üretilmiş uzosundan kozmetiğine çeşitli ürün yelpazesi sunması, ayrıca güler yüzlü ve misafirperver olan esnafının kaliteli hizmet vermesi de Sakız adasını Türk turist için cazbeden unsurların başında geldi. Kimi Türk turist de yıllardır defalarca gittiği ve derin dostluklar kurup, nice güzel anılar biriktirdiği adalı dostlarıyla tekrar görüşmek, birlikte kadehler tokuşturup buzuki eşliğinde dans edip eğlenmek, gitmişken de adanın turizm dinamiklerini gezip görmek, turkuaz denizinde yüzmek ve alışveriş yapmak için karşı kıyıya geçiyor.

 

KONAKLAMA VE ARAÇ KİRALAMADA 3 GÜNE ARTI 1 GÜN ÜCRETSİZ 

Okulların açılıp, yüksek turizm sezonun yavaş yavaş etkisini yitirmeye başladığı bu günlerde Sakız Adası sürdürülebilir turizm kapsamında sezonu sonbahar döneminde de uzatmak ve turistler için cazip hale getirmek için özel bir kampanya başlattı. “Sakız Adası Ekim ayında sizi bekliyor! Sonsuz Chios Yazı” sloganıyla yapılan kampanyada 3 gece konaklamalar için artı bir gece ücretsiz (3+1), 3 gün araç kiralamada artı bir gün ücretsiz (3+1) olacak. Yemeklerde de yüzde 15 indirim uygulanacak. Kampanya, 1 - 31 Ekim tarihleri arasında iştirak eden işletmelerde geçerli olacak.

 

KONAKLAMALAR 2- 3 GECEDEN 4-5 GECELEMEYE ÇIKTI

Sakız Adası Turizm Organizasyonu Başkanı Kostas Moundros yaptığı özel açıklamada “Kapıda Vize” uygulamasıyla bu yıl geçen yıla göre yüzde 15 üzeri Türk turist sayısında artış olduğunu belirterek, “Adamız Chios, Türk turistin yıllardır sıkça ziyaret ettiği bir ada olsa da gelişlerde esas yoğunluk 2014’te Kapı Vizesi uygulamasıyla başladı. Bu sene ise sadece Ağustos ayında Çeşme'den teknelerle gelen 41 bin 456 kişi gümrükten geçti. Bunların 9 bini Avrupalı’ydı. Geçtiğimiz Temmuz ayında ise 25 bin civarı kişi feribotlarla adamıza geldi. Çoğu bağımsız olarak arabalarıyla gelen ve adanın merkezinden köylerine dek dağılan Türk ziyaretçilerimiz geçen yıllara oranla bu sene adamızda daha çok konaklamaya başladı. Geçtiğimiz yıllarda 2-3 gece kalırlarken, bu yıl birçoğu 4-5 gece konakladı” diye konuştu.

 

LÜKS BUTİK OTEL’DEN PANSİYON’A HER BÜTÇEYE UYGUN KONAKLAMA

“Geceleme, alışveriş ve günübirlik geziler için İzmir başta olmak üzere en çok İstanbul, Bursa, Balıkesir ve Ankara’dan ziyaretçiler geliyor” diye sözlerine devam eden Moundros şunları söyledi:

“Bu yıl yurtdışında yaşayan Türkler’den de yoğun ilgi oldu. Bir hafta - 10  günlük tatil yapmak isteyen ziyaretçilerimiz birkaç gün şehir merkezindeki otel veya pansiyonlarda kalıyor, daha sonra da kiraladıkları araçlarla hem adanın turistik yerlerini gezmek hem de otantik köylerde konaklamak için şehir dışına çıkarak adanın diğer bölgelerine geçiyorlar. Adamızda tüm konaklama türlerinde yaklaşık beş bin yatak bulunurken, çoğu dört yıldızlı otel olmak üzere adanın çeşitli yerlerine dağılmış aralarında lüks butik konaklamaların da olduğu pansiyonundan küçük butik oteline dek her bütçeye uygun çeşitli konaklama mevcut.” 

 

İNSAN UNSURU VE MİSAFİRPERVERLİK BAŞROLDE

Adanın turizm potansiyeline de değinen Sakız Adası Turizm Organizasyonu Başkanı Moundros, “Sakız Adası doğanın tadını doyasıya çıkarabileceğiniz bir ada. Kitle turizminden uzak, bozulmamış doğada coğrafi güzellikler ve tarihle iç içe huzurlu bir tatil yapmak isteyenler için ideal bir destinasyon. Muhteşem doğal zenginliklere, Ortaçağ’dan kalma köylere, mavi bayraklı plajlara, eşsiz yöresel ürünlere, Bizans-Osmanlı-Cenevizliler dönemi tarihi eserlere, çeşitli müzelere sahip. Çok sayıda ve çeşitli turistik faaliyetleriyle eşsiz deneyimler sunar. Yaz sezonun açık olan işletmeler kışın da açık olur. Turistlere sağlanan hizmetler yüksektir, çünkü çoğu işletme aile mülkiyetindedir, insan unsuru ve misafirperverlik başroldedir. Adamızı ziyaret eden çoğu turist tekrar tekrar gelir” dedi.

 

PİTORESK DAĞ KÖYLERİNDEN BALIKÇI KASABALARINA

Adanın her bölgesinin kendine has dinamikleri olduğunu ifade eden Moundros, mutlaka görülmesi gereken yerler hakkında şu bilgileri verdi:

“Adamızı ziyaret edenlerin UNESCO koruması altındaki Orta Çağ mimarisine sahip Mesta Köyü’nü, dış duvarları ‘Xysta oyması’ tekniğiyle boyanmış geometrik desenli evlerin hüküm sürdüğü Pirgi Köyü’nü, Mastihahorya olarak bilinen Mastika (damla sakızı) köylerinin yönetim merkezi, aynı zamanda seramik-çömlek yapımı ve işlemesiyle öne çıkan Armolia Köyü’nü, tarihi 14. yüzyıla dek giden Olimpi Köyü’nü, pitoresk dağ köylerinden Volissos ve Avgonima’yı, deniz ürünleriyle ünlü balıkçı köyleri Lagada, Pantoukios, Emporios, Katarraktis, Kardamyla ve Lithi’yi, yüksek taş duvarları olan evler, konaklar ve malikanelerin yer aldığı Kombos bölgesini, kahve, turuncu ve kırmızı gölgeli mermerleriyle ünlü Thimiana Köyü’nü, UNESCO tarafından korunma altına alınmış 11. yüzyıla ait olan Nea Moni Manastırı’nı, etrafı uçurumlarla çevrili ve denizden 450m yükseklikte olan bir vadinin tepesine inşa edilen, 1822’de terkedilen Anavatos Köyü’nü, adanın sembolü olarak görülen ve mavi denizle kartpostal edasıyla birleşen yel değirmenlerini, adanın orta kısmından başlayarak güney kısmına doğru ilerledikçe görülen tüm dünyaya ihraç ettiğimiz Sakız Adası'nın amblemi olan yiyeceklerden kozmetiğe her yerde kullanılan nadide ‘Damla Sakızı’nın Ağaçları’nı, Arkeoloji, Denizcilik, Bizans, Jüstinyen, Sakız ve Kampos Citrus Narenciye Müzeleri’ni, Korais Kütüphanesi’ni, Agios Galas ve Olimpi Sikia Mağaraları’nı, denizin içindeki kayalıkların üzerine inşa edilen Aziz İsidore of Sykiada Şapeli ve Ortaçağ dönemleri boyunca, adanın siyasi ve askeri yönetim merkezi olan Sakız Kalesi gibi birçok tarihi ve turistik değerlerimizi gezip görmeden, siyah volkanik taşlardan oluşan sahiliyle adanın en ünlü plajı Mavra Volia’da, diğer popüler plajlardan Komi, Agia Fotini, Glaroi, Lithi ve Karfas Plajı ile akvaryum berraklığındaki diğer plajlarımızda yüzmeden, eşsiz yöresel ürünleri, damla sakızı, ev yapımı reçelleri, mis kokulu Chios mandalinasını, inek veya keçi sütünden yapılan peynir çeşitlerini (Mastello, feta, kopanisti), ıstakozlu makarnayı, deniz ürünlerini, şarap, uzo ve sumayı, birbirinden leziz mezeleri, geleneksel tatlımız masouraki gibi özel tatları tadımlamadan, geleneksel meyhaneleri tavernalarda buzuki eşliğinde dans etmeden adamızdan ayrılmamalarını tavsiye ederim.”

 

ENDLESS CHIOS SUMMER 3PLUS+1!

Yaz sezonunun çok iyi geçtiğini vurgulayan Sakız Turizm Organizasyonu Başkanı Kostas Moundros sözlerini şöyle tamamladı:

“Özellikle Kapı Vizesi sonrası çok fazla ziyaretçimiz oldu. Geçen yıla oranla yüzde 15’den fazla ziyaretçi ağırladık. Turistlerin yüzde 50'sinden fazlası Türkiye'dendi ve ziyaretçi kalitesi mükemmeldi. Yaz sezonunda ziyaretçilerimizin çoğu birbirinden güzel plajlarımızda yüzmeye gitti. Sonbahara girdiğimiz bu günlerde deniz-kum-güneş harici ziyaretçilerimize alternatif turizm potansiyelleri sunuyoruz. Doğa severler için yürüyüş parkurları, hepsi farklı değerler barındıran müzelerimiz ve mükemmel bir güzelliğe sahip mağaralarımız, tarihi kalelerimiz sonbahar dönemi gezilip görülebilir. Sonbahar için ayrıca özel bir kampanya hazırladık. “Endless Chios Summer 3plus+1!” sloganıyla başlattığımız kampanyada 1 - 31 Ekim tarihleri arasında her 3 gecelik konaklama için artı bir gün ücretsiz, her 3 günlük araç kiralamada 1 artı bir gün ücretsiz araç verilecek. Restoranlarda ve kafelerde yüzde 15 indirim uygulayacağız. Ziyaretçiler doğrudan tercih ettikleri otel-oda, araç kiralama şirketleri ile iletişime geçebilir ve detayları sorabilirler. Sakız Adası Ekim ayında da sizi bekliyor!” 

 

 

 

 

 

 



Ürdün'de yapılan caminin ahşap dekorasyonu ve halıları Demirci'den

Sakız Adası'ndan Sonbahar Daveti

Filistinliler bombaların gölgesinde su kuyruğunda bekliyor

Sanatçı Safiye Soyman'ın vefat eden oğlu Harun Akaröz Bodrum'da toprağa verildi

Azize markella

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İtalya Başbakanı Meloni ile görüşmesine dair açıklama

NATO Zirvesi’nin Sonuç Bildirgesi yayımlandı

Irak'ın kuzeyinde 2 bin 300 Doçka mühimmatı ele geçirildi

Kuzey Makedonya'dan davet var

İki Ay Yıldızlı Bayrak İtalya'da Dalgalandı

Ayşegül Aldinç’ten Instagram eleştirisi: Asansöre binerken bile poz veriyorlar!

ABD'li aktris Sharon Stone, Bodrum'da "Uluslararası İkon Ödülü" aldı

Dünyaca ünlü şarkıcı Ricky Martin konser verdi

Gülben Ergen klip hazırlığında

Bodrum'da Sıla kuyruğu

Biz başaracağımıza gönülden inandık!

Bahar Candan'ın cezaevinde olmadığı ortaya çıktı

Oğuzhan Koç'tan albümün ilk habercisi "Bi Şey Eksik"

Bu yaz herkes deliler gibi dans edecek!

Stadyum konserinin detayları ortaya çıktı

Basketbolda Pınar Cup 2024 yarın İzmir'de başlayacak

Trendyol 1. Lig'de 6. hafta maçlarının hakemleri belli oldu

Süper Lig'de 6. hafta maçlarının hakemleri açıklandı

Bodrum Futbol Kulübü Başkanı Fikret Öztürk, oyuncularına güveniyor

Çaykur Rizesporlu Jurecka, Samsunspor maçı öncesi değerlendirmede bulundu

Entok, "Gençlik Spor Müdürlüğü'ne ciddi bir borcumuz var"

AMPUTE A Milli Takıma Marmaris2Te Sevilay Öztürk Sürprizi!

Bodrum Basketbol, FIBA Avrupa Kupası elemelerinde yarın GiroLive Panthers ile karşılaşacak

Basketbol Şampiyonlar Ligi ön eleme turnuvası

Ziraat Türkiye Kupası'nda 2. eleme turu eşleşmeleri belli oldu

Devlet Destekli Tarım Sigortaları'nın yaygınlaştırılması için ilk toplantı Batman'da yapıldı

"Mein Schiff 5" kruvaziyeri Bodrum Limanı'na demirledi

Türkiye'nin önemli zeytin üretim merkezlerinden Ayvalık'ta hasat başladı

Maden Yasası "saha rehabilitasyonu", "iş güvenliği" ve "izin" konularını kapsayacak

"Sarayın harcaması 1 yılda 3 kattan fazla arttı"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, "Kütahya İş Dünyası Buluşması"nda konuştu:

Yıl sonunda kaza ve afet eğitimine katılan madenci sayısı 3 bini bulacak

Turkcell'den 30. yıla özel çekiliş

FLO'dan yeni sezon koleksiyonu

Borusan'a, LACP Vision Awards ve ARC Awards'tan beş ödül

Kalbindeki delik 43 yıl sonra kapatıldı

İzmir'de karaciğer yetmezliği yaşayan bebek, halasından nakille sağlığına kavuştu

Kazada kolunu kaybeden İngiliz hastanın ağrıları Eskişehir'deki pil tedavisiyle hafifletildi

Sivrihisar Devlet Hastanesi daha modern şartlarda hizmet verecek

Trabzon'da sağlıkçılardan acil servis doktorunun darbedilmesine tepki

Kök hücre nakli yapılan lösemi hastası küçük Nermin, taburcu oldu

İzmir'de karaciğer yetmezliği yaşayan bebek, teyzesinden yapılan nakille sağlığına kavuştu

Parkinson hastası, beyin pili operasyonuyla 10 yıllık şikayetlerinden kurtuldu

Marmaris açıklarındaki teknede yaralanan çocuğa tıbbi tahliye

Göğüs kafesi genişletilen bebek solunum cihazından kurtuldu