• BIST 100

    8654,39%-1,58
  • DOLAR

    34,22% 0,04
  • EURO

    37,03% -0,43
  • GRAM ALTIN

    2994,64% -0,01
  • Ç. ALTIN

    4993,02% 0,43

TÜBİTAK destekli KORTUP'ta 100'ü aşkın bilim insanı yeni aşılar için çalışıyor

TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı kapsamındaki Korunma ve Tedavi Ulusal Platformunda (KORTUP) çeşitli üniversitelerden 100'ün üzerinde bilim insanı yeni aşılar için mesai harcıyor.

GÜNDEM 21.10.2024 16:22:00 0
TÜBİTAK destekli KORTUP

KAYSERİ (AA) - ESMA KÜÇÜKŞAHİN - TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı kapsamındaki Korunma ve Tedavi Ulusal Platformunda (KORTUP) çeşitli üniversitelerden 100'ün üzerinde bilim insanı yeni aşılar için mesai harcıyor.
İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) araştırmacılarından Prof. Dr. İhsan Gürsel, 5. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi'ne katılmak için geldiği Kayseri'de AA muhabirine yaptığı açıklamada, KORTUP'un değişik üniversitelerde aşıyla ilgilenen bilim insanlarıyla bir ekosistem oluşturarak yeni gençler yetiştirmek, aşı biliminin ve yenilikçi aşı teknolojilerinin geliştirilmesinin temellerini öğrenmek amacıyla hareket ettiğini söyledi.
Bakteriyel, viral ve parazitik ajanlara karşı model aşılar geliştirmek için yola çıktıklarını belirten Gürsel, "Bu aşılardan başarılı olanlar varsa sanayi paydaşlarımızca iyi laboratuvar ortamında üretilmesi için onlara teknoloji transferi yapmayı hedefliyoruz. 4 yıllık bir proje. Şu anda 9 üniversitenin dahil olduğu, 80'in üzerinde araştırmacının bulunduğu, 20'den fazla asistanın eğitim gördüğü, 100'ü aşkın kişinin çalıştığı ulusal bir proje. Projemiz şu anda 1,5 yılı tamamladı." diye konuştu.
Gürsel, yeni aşılarla ilgili hayvan deneylerine girmek için öncelikle iki aşıyı test ettiklerini, bunları daha uzun vadeli preklinik (klinik öncesi) testlerde kullanıp sanayi için hazırlamayı planladıklarını ifade etti.
Türkiye'nin aşı geçmişinin çok eskilere dayandığını anımsatan Gürsel, şöyle devam etti:
"1800'lü yılların ortasından beri Türkiye'de aşı geleneği var. Bunu Cumhuriyet döneminde Hıfzıssıhha Enstitüsü ile 21 aşıya kadar çıkarmışız fakat sonraki yıllarda ekonomik sorunlar ve değişik nedenlerle geriye düşmüş. Bir ülkenin kendi aşısını geliştirip kullanması ve aşı programlarındaki aşıları üretmesi çok kritik, çok stratejik. Buna inanan ekipleriz. Bizim dışımızda da ekipler var, Türkiye'de buna hazırlık yapan, onların da çalışmaları çok değerli. KORTUP'un amacı, Kovid-19 döneminde oluşturulan konsorsiyumun daha da ülke çapına yayılarak kalıcı, hızlı refleks gösterebilen, yeni epidemi, yeni pandemilerde hızla bu eğittiğimiz, bilgi birikimini artırdığımız araştırmacılarla yeni aşıları etkin bir şekilde hazırlamak, ülkenin ve ulusların kullanımına sunmak."
- Menenjit aşısı üzerindeki çalışmalar
KORTUP'un üzerinde çalıştığı aşılardan birinin menenjit aşısı olduğunu anlatan Gürsel, şunları kaydetti:
"Menenjitle ilgili daha önce de yaptığımız çalışmalar vardı ayrıca Leishmania (Şark çıbanı) ve Kovid-19 ile ilgili yaptığımız çalışmalar var. Menenjitle ilgili Türkiye'de kullanılan iki değişik ticari aşı var. Bunların ikisini birlikte kullanmak zorundasınız ve aşı programında olmamasına rağmen birçok aile, yeni doğan çocuklara bunu yaptırıyor ancak çok pahalıya geliyor. Bizim burada niyetimiz ikisini bir aşıya özümseyip kapsayıcılığını da arttırarak 'bivalan' dediğimiz iki antijeni içeren bir aşı geliştirmek. Bunun hayvan deneylerini tamamladık, kapsayıcılığının ne olduğunu belirledik. İBG yönetiminde Prof. Dr. Mayda Gürsel ile bu aşının geliştirilmesi için çalışıyoruz. KORTUP projesi çerçevesinde bir evrensel iskelet üzerine bağlanacak aşıları yeni ve orijinal bir platform olarak hazırlayarak birçok aşıyı hatta yeni oluşabilecek tehditlere karşı da genomik bilgisini bildiğimiz sürece bu yeni patojenlere karşı aşıları hazırlama olanağımız olacak. 200 yıllık bir aşı geleneğimiz vardı. Bunu unutmaya başladık, o geleneğimiz yok olmaya başlamıştı, KORTUP'un bir amacı da bu geleneğimizi yeniden canlandırıp ülke sathına yaygınlaştırmak. Kendi aşılarımızı, kendi teknolojimizle üstün aşılarımızı geliştirmeyi başarmak istiyoruz."
- Yoğun bakım hastaları ve tavukçuluk sektörüne yönelik iki aşı projesi
Selçuk Üniversitesi Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Erganiş de bürokraside ve akademide "Türkiye'de aşı yapılamaz" görüşünün hakim olduğu Kovid-19 döneminde, Türk bilim insanlarının, aşı yapabileceğini ve özel sektör imkanları değerlendirilerek üretilebileceğini TURKOVAC başta olmak üzere farklı üniversitelerde yürütülen ve çeşitli klinik araştırma aşamalarına (faz 1- faz 2) gelmiş aşılarla dünyaya gösterdiğini söyledi.
Erganiş, salgın sürecinde aşı konusunda çok güzel ekipler oluştuğunu, KORTUP ile bu ekiplerin dağılmamasını amaçladıklarını, yeni gençlerin de eklenmesiyle ekibi genişleterek aşı çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.
TÜBİTAK tarafından desteklenen KORTUP'a aşıya yönelik projelerin katılabileceğini dile getiren Erganiş, TÜBİTAK'ın 1004 Mükemmeliyet Merkezi Projeleri'nin hem devamlılığının hem de desteğinin olduğunu ifade etti.
KORTUP kapsamında iki projesi bulunduğunu aktaran Erganiş, "Birinde yürütücüyüz. İnsanlar için Klebsiella (bakteri aşısı) hazırlıyoruz. Bu çalışma infeksiyon hastalıkları uzmanlarının bize önerisi doğrultusunda oldu. Buna yönelik ön çalışmalarımız vardı, rekombinant aşı projelerimiz vardı. Yoğun bakım hastalarının çoğu basit antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlardan vefat ettiği için böyle bir aşıya giriştik." ifadelerini kullandı.
Erganiş, araştırmacı olarak da tavuklar için Influenza H9N2 aşısı üzerine çalıştıklarını, bu virüsün yumurta tavukçuluğu sektöründe çok büyük ekonomik kayıplara sebep olduğunu belirtti.
Bu projeyi İBG'den Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Koçer'in yürüttüğünü dile getiren Erganiş, "Projede, adenovirüs temelli H9N2 aşısında Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Hakan Akbulut hoca ve ekibi de yer almaktadır. Zeynep Koçer'in yürütücülüğünde saha uygulamalarında etkinlik testlerini Selçuk Üniversitesinde biz yapacağız. Tavuklardaki bu hastalığı durdurursak bazı hastalıklar da azalır, tavukçuluk ekonomisi de zarar etmemiş olur. Gıda güvenliğinin bu kadar olduğu bir dönemde bu projeler çok önemli." diye konuştu.



Çin ve Japonya, Fukuşima'daki atık suyun çevreye etkilerinin ortak denetiminde anlaştı

Ürdün'de yapılan caminin ahşap dekorasyonu ve halıları Demirci'den

Sakız Adası'ndan Sonbahar Daveti

Filistinliler bombaların gölgesinde su kuyruğunda bekliyor

Sanatçı Safiye Soyman'ın vefat eden oğlu Harun Akaröz Bodrum'da toprağa verildi

Azize markella

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İtalya Başbakanı Meloni ile görüşmesine dair açıklama

NATO Zirvesi’nin Sonuç Bildirgesi yayımlandı

Irak'ın kuzeyinde 2 bin 300 Doçka mühimmatı ele geçirildi

Kuzey Makedonya'dan davet var

Dilan Polat ve Sıla Doğu adli kontrol talebiyle hakimliğe sevk edildi

Sefo, Beypazarı'nda konser verdi

Metin Arolat'ın ani ölümü sanat dünyasın yasa boğdu

Sosyal medya fenomenleri Candan kardeşler davasında 6 tahliye

Ayşegül Aldinç’ten Instagram eleştirisi: Asansöre binerken bile poz veriyorlar!

ABD'li aktris Sharon Stone, Bodrum'da "Uluslararası İkon Ödülü" aldı

Dünyaca ünlü şarkıcı Ricky Martin konser verdi

Gülben Ergen klip hazırlığında

Bodrum'da Sıla kuyruğu

Biz başaracağımıza gönülden inandık!

Demirci'deki tenis turnuvası 60 sporcunun katılımıyla başladı

Ultra maraton yüzücüsü Bengisu Avcı, Molokai Kanalı geçişini anlattı:

2. Lig gruplarda bugün oynanan maçlarla sona erdi

"Oyunun kontrolü bizdeydi"

Beşiktaş-Konyaspor maçının ardından - Giovanni Van Bronckhorst

Sivasspor-Hatayspor maçının ardından

Alagöz Holding Iğdır FK, sahasında Manisa FK'yi 1-0 mağlup etti

Göztepe, deplasmanda kazanamıyor

TYF Yelken Ligi 1. Ayak ILCA yarışları İzmir'de düzenlenecek

Otomobil sporlarında Türkiye Tırmanma Şampiyonası 6. ayak mücadelesi İzmir'de yapıldı

EBSO Başkanı Yorgancılar, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin İsrail notunu eleştirdi:

Söke'de "2. Hedef Afrika" konulu konferans gerçekleştirildi

"Bahçelerde Faz 5 Devri" etkinliklerinde New Holland'ın ürünlerini çiftçiler deneyimledi

Kahve posasını karton ambalaj üretiminde kullanan firma maliyeti düşürdü

Balıkesir, İran'da Uluslararası Tebriz Turizm Fuarı'nda tanıtıldı

Anadolu Tarım İşletmesinde gelecek yıl yaklaşık 2 bin 500 kuzu doğumu bekleniyor

İzmir'de satsuma yüklü tırlar sezonun ilk ihracatı için yola çıktı

Albaraka Türk ve Albaraka Mısır'dan ülkeler arası ihracatı güçlendirecek işbirliği

TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesinden TARSİM'e ziyaret

İzmir'de dijital dönüşüm ele alındı

Karnındaki ana damar 3 kat genişleyen çocuk ameliyatla sağlığına kavuştu

Eskişehir'de Mobil KETEM aracı hizmet vermeye başladı

Eskişehir'de göz yüzeyi yanıklarının tedavisi için "hücre iyileştirici özellikli" kontakt lens üretildi

19 ay sonra yemek yemeye başladı

İzmir'de mitral kapağı tam kapanmayan hasta ameliyatsız yöntemle sağlığına kavuştu

Ambulans helikopter asfiksi tanısı konulan hasta için havalandı

Eskişehir'de girişimsel radyolojiyle ameliyatsız tedavi eğitimi verildi

Eskişehir'de halk sağlığı eğitimleri sürüyor

İzmir'de iki hasta aynı kadavradan yapılan nakille böbrek kardeşi oldu

Fethiye açıklarında yatta rahatsızlanan kişiye tıbbi tahliye