İBB başkanı Ekrem İmamoğlu'nun göz altına alınmasını takiben muhalif toplumda meydana gelen reaksiyonu ya şadık. Yaşıyoruz. Konunun uzmanlarının ortak kanaati şu: "Ekrem İmamoğlu olayı toplumda birikmiş ve özellikle toplumun 16-35 yaş gurubunda birikmiş öfkeyi tetikledi! Protestolar Ekrem İmamoğlu bağlamının çok ötesinde kalabalıkları bir araya topladı."
Bu doğru bir analiz. Bu analizin ne denli doğru olduğu bağımlı ve bağımsız araştırma şirketleri tarafından da defalarca teyit edildi. Dikkat çeken ve beklenen sonuç şu: Bu gençler kendilerini %80 oranında Atatürkçü ve milliyetçi olarak tanımlıyor. Sonuç şaşırtıcı değil! Bu iki güçlü doktrin damarını amasız fakatsız temsil ettiğini iddia eden iki siyasi parti var.
Zafer Partisi ve İYİ Parti. Zafer Partisi genel başkanı da "gerekçesi-iddianamesi" henüz ortada olmayan bir sebepten zindana attılar. Ama bir İBB başkanı tutuklaması kadar toplumsal tepki yaratmadı. Diyeceksiniz ki İBB başkanının daha çok oyu var. Evet daha çok 4.5 milyon. Peki Ümit Özdağ'ın oyu az mı? 3.0 milyon. Bugün görüyoruz ki meydanları dolduran protestocular içinde Zafer Partisi CHP'nin hemen arkasında ikinci sırada. Genel başkanları içeri atıldığında bu büyük güç neden meydanlara çıkamadı? Birinci sebep.
Partide bu gibi durumlarda kitleleri organize edecek özgül ağırlığa sahip ikinci bir adam olmaması. Ümit Özdağ ile tartıştığımız nokta da tam burası. K
etum, MHP'den gelen "tek adam, lider, reis, başbuğ " saplantısı. Şimdi bu eski geleneksel yapının zaaflarını bizzat yaşıyoruz. İnşallah bir tecrübe ve bir ders çıkartılır.
İkinci adamlar çok önemlidir. Panik butonu, yangın alarmı gibidir. Acil durumlarda devreye girer. Şimdi acil bir durum var. İkinci adam yok. Ha bu arada sakın CHP yönetiminden destek beklemeyin. Adaletsizliğe, hukuksuzluğa, fakirleşmeye karşı elbette aynı saftayız ve devam da edeceğiz ama CHP yönetimi biraz "ya bana Rab bena" politikasını henüz terk etmiş değil.
İkinci adam önemli. Örnek: Normal şartlarda içerisine bu kadar emperyalist yumurta bırakılmış İYİ Parti'nin yok olması gerekirdi. Ama ikinci adam çıktı ve partiyi yok olmaktan kurtadı.
Bu konuda Musavat Dervişoğlu'nun da hakkını vermek lazım. Bizim mahalle onu seviyor.