BİLGEHAN BİLGE

Tarih: 14.11.2024 09:04

TIBBİ ÇETELERE NASIL YATAKLIK YAPILIR?

Facebook Twitter Linked-in

 Yardım ve yataklık! Eğer ortada bir suç varsa bu suça yardım ve yataklık etmek de suçtur. SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) Anlaşma yaptığı özel hastanelere hangi hastalık ve tedavisi ile ilgili ne kadar ödeme yapacağı ile ilgili her yıl en az bir kere bir talimat yayınlar.

 Bu talimatın adı SUT (Sağlık Uygulamaları Talimatı'dır. SGK her hastalık için "şu kadar para öderim" der. Ve anlaşmalı özel hastanelerin de o sabit fiyat üzerine ancak %200 fiyat koyup hastadan isteme hakkı vardır. Üstelik acil servise baş vuran hastalardan bu %200 farkı istemek de suçtur. 

Kanser hastalarından da bu farkı isteyemezsiniz ve katalog hastalarından da. Şimdi beni güldürmeyin. Bu kağıt üzerinde bir akittir. Hiç bir özel hastane bu akite uymaz. Uyamaz. Çünkü mesela "beyin kanaması" ameliyatına SGK bin lira öder. 

Bin lira! Ne yapacaksın? Üstelik çoğunluğu acil müracaat!. İki bin lira fark alman da yasak! Adı üzerinde özel hastane sahibisin. Amme hizmeti için bu kadar yatırım yapmadın. Ya muhasebeciydin, ya müteahhit ya da tüccar. Öyle değil mi? Bir şekilde parana para katacaksın ama SGK ile anlaşma yaptığın zaman manzara bu! İşte işin tam da bu noktasında devreye "Tıp şebekeleri" girer. 

SGK'nın vermediğini sen bir şekilde alırsın. İyi organizasyonlarda sıkıntı çıkmaz. -İlaç ve tıbbi malzeme, -Faturasız hasta tedavisi, -Kara para aklama, -Yenidoğan, yetişkin yoğun bakım operasyonları, -Organ nakli işleri, -Tetkik ve tahlil şebekeleri, Velhasıl özel hastane sahibi bir şekilde çorbasını kaynatır. 

Ha bu arada şunları da yapar. -Hekimleri şirket kurmaya zorlar. Sanki hekim onun çalışanı değil de o özel hastane sahibinin şirketi ile anlaşmış başka bir şirket haline gelir. Hekime verdiği parayı şirket gideri olarak gösterir. -Hastanesinde çalıştırdığı hemşire ve diğer sağlık personeline asgari ücretten daha fazla para vermez. Yasal olarak asgari ücret yükseltilirse mecburen bu çalışanların hesabına o parayı yatırmak zorundadır. Ama talimat verip çalışanlarından o yasal ücretin bir kısmını geri ister. -Tıbbi malzeme ve ilaç şirketleri ile anlaşır. 

Onlardan komisyon ister. Ve alır. Halbuki yasa oldukça açıktır. "SGK ile anlaşmalı hastaneler temin ettikleri tıbbi malzeme veya tıbbi ilaçları üzerine kar koymadan fatura etmekle mükelleftir." Peki komisyonu nasıl saklarlar? Mesela en basit örneği ile "Sterilizasyon masrafı!" Dediğim gibi bu muhteşem bir kaostur. 

Devletin biran evvel özel hastane sahiplerini finanse eden kolu kesilmelidir. Aksi taktirde yenidoğan çetesi, çeteleri içeride işlenen tüm suçlar karşısında çocuk oyuncağı kalır.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —