Bir hadis-i şerif. "En küçük noktada bütüne ait tüm özellikler mevcuttur." anlamında yorumlanır. Diğer alanlar hariç gelin biz bunu ülkemizdeki demokrasi anlayışı üzerinden örneklendirelim.
Önce zerre'den örnek verelim.Narin katliamının yaşandığı küçük köy. Demokratik yöntemle seçilen, yani çoğunluğun oyunu alan muhtar'a bir bakın!
Ve örneği genişletelim. Sendika başkanlarına bir bakın. Meslek odaları başkanlarına bir bakın. Hatta daha da zerre'ye inersek site ve apartman yöneticilerine bir bakın.
Minicik belde, belediye başkanlarına bir bakın. Manzara çoğunlukla aynıdır.İnsan doğası gereği çıkarcı ve fırsatçıdır. İnsanın bu açlığını dizginlemek için yaratıcı tarafından getirilen dini kurallar bile tarih boyunca işe yaramamıştır ve hatta aynı çıkarcı ve fırsatçı zihnin enstrumanı haline getirilmiştir.
İnsan eli ile oluşturulan kanunlar da ha keza aynı akibete uğramıştır. Çoğunluğun onayı ile nasıl olur da toplumun çıkarcılık ve fırsatçılık sabıkası en kabarık bireyleri idareci-başkan seçilir?
Demokrasi nasıl olur da bu yolun rehberi olur? Mevcut demokrasi uygulaması neden toplumun tüm katmanlarında tartışılamaz, eleştirilemez hale gelir?
Çünkü zerre ne ise külle aynıdır.Bu yüzden zerre olarak ben önce kendime bakarım. Sonra külle'yi eleştiririm.