9724,5%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yemek borusu kanseri nedeniyle tedavi gören Kadir Karataş, midesinin alt tarafından alınan parçayla yapılan yemek borusu sayesinde sağlığına kavuştu. Samsun'da yaklaşık 3 ay önce yutma güçlü
SAMSUN (AA) - İLYAS GÜN - Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yemek borusu kanseri nedeniyle tedavi gören Kadir Karataş, midesinin alt tarafından alınan parçayla yapılan yemek borusu sayesinde sağlığına kavuştu.
Samsun'da yaklaşık 3 ay önce yutma güçlüğü şikayeti ile hastaneye başvuran 59 yaşındaki Kadir Karataş'a yemek borusu kanseri teşhisi konuldu.
Hastanede 20 gün radyoterapi, 5 hafta da kemoterapi gören Karataş, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi gastroenteroloji cerrahı Opr. Dr. Serdar Şenol ve cerrahi onkoloji uzmanı Dr. Burak Özdemir gözetiminde ameliyata alındı.
Kapalı ameliyatla Karataş'a midenin alt tarafından alınan parçayla yemek borusu yapıldı. On günlük tedaviye olumlu yanıt vererek yemek yemeye başlayan Karataş, birkaç gün gözlem altında tutulduktan sonra taburcu edilecek.
Opr. Dr. Serdar Şenol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ameliyatta hastanın kanserli olan yemek borusunun bir kısmını çıkarttıklarını belirtti.
Hastanın katı gıdaları yedikten sonra yutma güçlüğü şikayetiyle kendilerine başvurduğunu anlatan Şenol, "Bu ameliyatı kapalı olarak yaptık. Şu anda da 8. gündeyiz. Şu ana kadar iyi ilerledik ve hastamız yemeğini yiyor, sıvı gıdalar alıyor. Diyetisyen önerileri ile beraber alması gereken gıdaları veriyoruz. Bundan sonra da direnlerini azaltacağız. Ondan sonra da hayırlısıyla taburcu edeceğiz." dedi.
Yaptıkları ameliyatın tıbbi olarak detayları hakkında bilgi veren Şenol, "Kanserli olan yemek borusunu totale yakın aldık. Midenin alt kısmından bir tüp oluşturduk. O tüpü de karın boşluğundan göğüs boşluğunu katederek hastanın boynunda yaptığımız kesiden dışarı çıkartıp 5 santimetrelik yemek borusu kalmıştı ona ekledik. Mevcut yemek borusunu çıkarttıktan sonra hastamıza mideden yeni bir yemek borusu yaptık. Bu sayede sindirim sisteminin devamını sağlamış olduk." ifadesini kullandı.
Hastanın yutma şikayeti nedeniyle 3-4 aydır etli yemekleri tüketemediğini aktaran Şenol, "Hastamızın belirli aşamaları var, 10 gün ve 20 gün diye o aşamaları geçtikten sonra takriben bir ayı doldurduktan sonra katı gıdaları da etle birlikte tüketebilecek." diye konuştu.
- İlk hedefi et ızgara yiyebilmek
Hasta Kadir Karataş ise 3 ay önce katı yemekler yiyemediği için hastaneye başvurduğunu belirterek, şunları dile getirdi:
"Ameliyatla kurtulduk Allah'a şükür. Ameliyat öncesinde yemek yiyemiyordum, sadece sıvı tüketiyordum. Üç ayda zayıfladım. Yemek borusunun altında 35 milimetre kanserli bölüm vardı. Işın tedavisi aldım. Ekmek bile yiyemiyordum, yemek borumdan geri geliyordu. 63 kilodan 54 kiloya düştüm. Şimdi iyiyim. Buradan çıktıktan sonra yeniden aynı kiloya ulaşacağımı düşünüyorum. Özellikle etli yemekleri çok özledim. Hastaneden çıktıktan sonra hemen ızgara yapıp yiyeceğim."